Brons till Samuel Wingårdh i European Youth Cup


I helgen var det European Youth Cup tävling i Sofia, Bugarien. Samuel Wingårdh fortsätter att rada upp framgångar och kom trea i herrarnas junior klass.
Åtta personer från det svenska ungdomslandslaget i sportklättring var i Sofia och gjorde en stark insats i European Youth Cup i helgen. Samuel Wingård som knep tredjeplatsen som årets nykomling på förra veckans världscup tävling i München tog hem bronsmedaljen i herrarnas junior klass. Ymer Alber missade precis finalen och slutade tolva i samma klass.
– Det var en jättebra tävling på en väldigt imponerande vägg av Walltopia. Vi var åtta atleter på plats, för visa var det den första Europa cupen och för Ymer och Samuel den sista. Det var hårda boulders i alla klasser med ganska tekniska problem. Jag vill gratulera alla för deras insats och är stolt över hela laget som verkligen stöttade varandra,  säger junior coach Emma Hawke som var med atleterna i Sofia.
Bergsport fick tag i Samuel dagen efter tävlingen och ställde lite frågor.
Är det din första pallplats på EYC?
– Ja, det är första pallplatsen på EYC, kändes skönt efter att ha kört EYC i många år.
Hur rankar du den jämfört med andra pallplatser du tagit?
– Jag skulle definitivt ranka denna medalj som högst, även om SM och NM medaljerna också känts bra. Blev lite extra speciellt i och med att det var min sista EYC i bouldering.
När började du tävla?
– Började tävla 2011 på ett junior SM i Västervik, och har tävlat sedan dess.
Hur ser dina förberedelser ut inför en tävling?
– Förbereder mig oftast ganska liknande innan varje tävling. Dagen innan tävlingen stretchar jag alltid och om jag har möjlighet klättrar jag också lite grann för att väcka kroppen. Sedan ser jag till att äta mycket till middag. På själva tävlingsdagen ser det lite olika ut beroende på när jag tävlar. I Sofia startade junior killarna först 20:20 och då brukar jag försöka ta det lungt och inte tänka för mycket på tävlingen tills det är dags att värma up två timmar innan start.
Under det senaste året har haft flera framgångar på svenska- och nordiska mästerskap och cuptävlingar. Vad ligger bakom framgångarna?
– Tror att fler saker ligger bakom framgångarna, men mycket har nog att göra med träningen. Jag tränar mycket med Fredrik Serlachius och Fabian Förander. Tillsammans hjälper vi varandra med att bygga boulders och bolla idéer om träning. Tror det är väldigt viktigt att träna tillsammans med några när det inte alltid finns helt optimala träningsmöjligheter i hallarna.
Vad är dina planer för resten av säsongen?
– Jag har två internationella juniortävlingar som jag planerar att åka på, J-EM J-VM som båda hålls i Italien. Utöver det planerar jag att köra både NM och SM.

Resultat

Fullständiga resultat finns på IFSC’s hemsida.

Juniorer damer

1. DÖRFFEL Lucia, GER
2. LAMMER Laura, AUT
3. SCHOIBL Celina, AUT
24. DUNCAN Freja, SWE

Juniorer herrar

1. UZNIK Nicolai, AUT
2. FAVOT leo, FRA
3. WINGARDH Samuel, SWE
12. ALBER Ymer, SWE
28. SANDBERG Carl-William, SWE

Youth A damer

1. DELCOIGNE Lucie, BEL
2. LOTZ Julia, AUT
3. ILTIS Kintana, FRA
39. BLOM-DANDOY Clara, SWE
40. JACOBSSON Tua, SWE

Youth A herrar

1. COLOMBO Davide Marco, ITA
2. GINÉS LÓPEZ Alberto, ESP
3. BOGESCHDORFER Lawrence, AUT
39. HULT Ludvig, SWE

Youth B herrar

1. GRUZITIS Edvards, LAT
2. VÁLYI Gergő, HUN
3. MELE Alessandro, ITA
36. ERIKSSON Elliot, SWE