29-årig Uppsalaklättrare befaras död i lavin

Karta över Blåbärsfjället i Tamokdalen. Röda markeringar visar skredområdet. Den blå linjen visar normalvägen till toppen. Bild: Troms Politidistrikt
Disa Bäckström, 29, från Uppsala, är en av de som befaras ha omkommit i lavinolyckan i Norge i förra veckan. Hon var med i Uppsala Klätterklubb och arbetade på Klättercentret.
Hon var i Nordnorge för att gå en isklätterkurs. Efter kursen gjorde flera av deltagarna egna toppturer med skidor.
Hon och tre män från Finland saknas sedan i onsdags, då de gjorde en skidtur upp på Blåbärsfjället i Tamokdalen. Allt talar för att de svepts med av en stor lavin. Enligt norsk polis finns inget hopp om att hitta de fyra vid liv. Från helikopter har räddningsmanskapet kunnat se skidspår in i skredområdet, men inga skidspår som löper ut därifrån.
Disa Bäckström var en engagerad medlem av Uppsala Klätterklubb och hade klippklättrat i många år, såväl i Sverige som utomlands.
– Det är väldigt tragiskt det som har hänt. Vi sörjer Disa som var en uppskattad och engagerad medlem. Vi tänker framför allt på hennes familj och andra nära. Inom klubben håller vi kontakt för att stötta de som behöver det, säger Henrik Gezelius, ordförande i Uppsala Klätterklubb.
Hon arbetade i Klättercentrets nyöppnade klätterhall och bland personalen är förstämningen stor.
– Vi är mycket ledsna att Disa är en av de saknade i lavinen. Disa har varit med sedan vi öppnade klätterhallen i Uppsala i höstas och arbetade primärt som ledbyggare men även som instruktör och receptionist. Disa var mycket omtyckt både bland kollegor och besökare i klätterhallen. Vi står just nu mitt i ett tungt sorgearbete där våra tankar främst går till hennes nära och kära, säger Veronica Sikström, operativ chef och delägare av Klättercentret.
På onsdag, om vädret tillåter, kommer den norska polisen att genomföra en ny sökinsats för att försöka lokalisera de omkomna.