Nordic Youth Camp Bodö

Skaug Grendehus, huset där vi bodde. Litltinden i bakgrunden.
Varje år turas de nordiska klätterförbunden om att arrangera Nordic Youth Camp. Årets Nordic Youth Camp hölls i vackra Bodö och Norska klätterförbundet stod som arrangör. Totalt trettiofem ungdomar från de nordiska länderna samlades för att klättra, ha kul och träffa nya vänner. 
Vi anlände till ett ganska grått och blött Bodö och väderleksrapporten såg minst sagt dyster ut för veckan. Men då fanns det gott om tid för att lära känna varandra samt besöka det lokala bouldergymmet, det hanns även med ett bad på badhuset. Vartefter veckan fortlöpte skingrade sig regnmolnen och veckan avslutades med solskensklättring och barbecue på stranden.
På väg upp för Litltinden. Foto: Jessica Leander
Repklättringen skedde främst på Kvanngletta och Bratthammaren.  Kvangletta låg precis bakom huset där vi bodde och Bratthammaren ca tre kilometer bort. Bouldringen skedde främst på Mjelle strand.  En dag fanns det även möjlighet för de som ville att vandra upp till toppen av Litltinden 717 meter över havet. Litltinden är en av de klassiska turerna i Bodöområdet och kunde ses från huset där vi bodde.
Vädret i Bodö är minst sagt växlande och nederbörd är inte ovanligt. Genom midnattssolen var det möjligt att kvällsklättra de dagar det var bra väder och kroppen tillät det. De lite mer överhängande området Bratthammaren hade även flera leder som höll sig torra även vid regn.
Kvällsbouldring Mjellestrand. Foto: Jessica Leander
Bratthammaren. Foto: Jessica Leander
Så här tyckte några av ungdomarna om lägret. Plus med lägret:

  • Bra blandning mellan klättring och övriga aktiviteter. Fint boende och god mat (även till dem med special kost, i mitt fall vegan)
  • Supersnälla ledare och ett övrigt superskojigt läger
  • Jättebra och roligt läger och att få träffa folk från andra länder
  • att jag fick nya vänner
  • god mat och bra koncept med maten

Minus med lägret:

  • man tvingas åka hem
  • Att jag inte kunde klättra så mycket på grund av skador
  • Att min hud dog de första dagarna
  • Vädret
  • Lite för kallt i sovsalen, toaletten och gymmet. Planera grupplekar mer
Barbecue på stranden sista kvällen. Foto: Jessica Leander
Stort tack till alla fantastiska ungdomar, ledare och Norska klätterförbundet för ett väldigt roligt läger! Vi ser redan framemot nästa års nordiska ungdomsläger! Då lämnas stafettpinnen över till Danmark och det ryktas om att lägret blir i Bornholm v. 28.
Alla ungdomar och ledare samlade på Mjelle strand. Foto: Jason Beech