Svenska sportklätterlandslagen 2018


Sverige har två landslag i sportklättring, ett juniorlandslag och ett seniorlandslag.
Landslagsmedlemmarna tas ut efter prestationer och resultat i Svenska Klätterförbundets tävlingar (SM och cuptävlingar), NM, internationella tävlingar som världscupen (World Cup), och Europacupen för juniorer (European Youth Cup). Definitivt beslut om vilka som ska ingå i landslaget tas av förbundskaptenen.
Landslagsteamet består, utöver landslaget, av en träningsgruppGenom att hjälpa dessa med träningsplanering, träningsläger med mera vill landslagsteamet höja standarden på svensk tävlingsklättring och på sikt få fram ett svenskt konkurrenskraftigt landslag.
Inför tävlingssäsongen 2018 vill landslagsledningen få en snabbare uppstart och ett bredare engagemang. Redan den 27-28 januari samlas de aktiva på ett träningsläger i Akalla utanför Stockholm. Lägret kommer innehåll träning på både boulder & lead, fysiska tester, rörlighetsträning samt föreläsningar om nutritionist, greppträning, hur skador kan undvikas samt individens bidrag till teamet.
– Jag är extremt förväntansfull inför detta år. Såväl Kajsa, Nea och Olof är tillbaka efter skador från förra säsongen och Fredrik gör sin första säsong som senior. Ymer har lyft sig till kategori I efter ett lyckat VM där han tog sig till semifinal. Hannes som förstaårssenior gjorde en fantastisk säsong 2017 och blev rankad 11 i totalen i världen och med en fjärde  plats från EM i bagaget fortsätter han sin satsning mot OS 2020 i Tokyo. Målet för honom är ännu högre nu med en säsong noga planerad och träningsläger med flertalet världsstjärnor ligger i planen. Träningsgruppen har växt något och ser fram emot deras prestationer och förhoppningsvis lyckas några lyfta sig upp en eller två kategorier. Jag ser fram emot att stötta allesammans och ett stort lycka till, svarar förbundskapten Timo Kero på frågan om hans förväntningar på kommande säsong.
Den nationella mästerskapen startar med SM i lead den 24 mars i Skellefteå följt av SM i boulder den 28 april i Västervik.
De internationella tävlingarna sätter i gång i början av april. I skrivande stund är inte alla tävlingar konfirmerade. Information om tävlingarna finns på IFSC’s hemsida.

Landslagsledning 2018

Förbundskapten: Timo Kero
Coach/landslagsläkare: Björn Alber
Distriktstränare: Olof Hedberg, Harry Denato, Patrik Blom, Johan Andersson, Magnus Lindstedt, Niclas Sörbrand
Fyscoach juniorlandslaget: Patrik Hagelin

Medlemmar landslag och träningsgrupp 2018
Landslag kategori I

Hannes Puman, Eskilstuna Klätterklubb, senior
Ymer Alber, Solna Klätterklubb, junior

Landslag kategori II

Kajsa Ösund-Rosen, Solna Klätterklubb, senior
Fredrik Serlachius, Solna Klätterklubb, senior
Silvia Barret, Solna Klätterklubb, junior
Nea Herforth, Västkustens Sportklätterklubb, junior
Samuel Wingårdh, Solna Klätterklubb, junior
Markus Gillberg, Kvibergs Klätterklubb, Youth A
Olof Morsing, Kvibergs Klätterklubb, Youth A

Landslagets Träningsgrupp

Sandra Jonsson*, Skånes Klätterklubb, senior
Stella Plantin, Västkustens Sportklätterklubb, senior
Hannes Friman, Solna Klätterklubb, senior
Kristoffer Lindbäck, Luleå Klätterklubb, senior
Dina Bolander*, Nacka Värmdö  Klätterklubb, junior
Freja Duncan, Solna Klätterklubb, junior
Rasmus Cronlund, Solna Klätterklubb, junior
Alexandra Gullberg, Kvibergs Klätterklubb, Youth A
Lydia Filipsson*, Linköpings Klätterklubb, Youth A
Tua Jacobsson*, Nacka Värmdö Klätterklubb, Youth A
Ingrid Wingårdh, Solna Klätterklubb, Youth A
Carl-William Sandberg, Eskilstuna Klätterklubb,  Youth A
Sofie Asterling, Kvibergs Klätterklubb, Youth B
Clara Blom-Dandoy*, Solna Klätterklubb, Youth B
Hampus Calmerås*, Norrköpings Klätterklubb, Youth B
Gustaf Sonesson, Kvibergs Klätterklubb, Youth B
Anton Yakubenko, Solna Klätterklubb, Youth B
Jakob Östman*, Kvibergs Klätterklubb, Youth B
* nya i träningsgruppen
Alla aktiva uppräknade utan inbördes ordning.

Förklaring kategori I

Aktiva i juniorlandslaget kategori I föreslås till Riksidrottsförbundet (RF )som kandidater att erhålla individuellt direkt RF-stöd. Målsättningen är de aktiva i kategori I ska kunna delta i så många WC, EYC samt EM och VM under året som möjligt. Den aktive behåller sin plats under hela året, men även deltagare som står utanför landslaget har möjlighet att bli uttagna till internationella tävlingar baserat på prestationer och/eller utveckling under året.