30 leder på nya Kaffeklippan i norr

Caroline Haak på Kamp för svarta rättigheter, 6a+. Foto: Oscar Silvergran
Arvidsjaur och Älvsbyn har fått ett nytt berg. På den nyutvecklade Kaffeklippan finns omkring 30 leder, både trad och sport.
– En jättefin klippa med superkvalitet på graniten, säger Oscar Silvergran, en av dem som har borstat fram lederna.
Dennis Henriksson på Dubbel Espresso, 6-. Foto: Oscar Silvergran
Kompisgänget från Arvidsjaur hittade klippan förra året. Först tog de kontakt med markägaren Sveaskog och fick klartecken att rensa lav och sätta bultar.
– Vi tillhör lite olika klubbar. Det som för oss samman är att nästan allihop jobbar på Bergsplutonen på Arméns Jägarbataljon och flera av oss är klippklätterinstruktörer, säger Oscar.
Bataljonen har bekostat bultarna. Tanken är att gänget även ska kunna genomföra utbildningar på berget för Försvarsmaktens räkning.
Kaffeklippan ligger mellan Arvidsjaur och Älvsbyn och är ett välkommet tillskott. Klättrarna från Arvidsjaur brukar klättra på en klippa i Avaviken, men den är ganska liten, och det är tio mil till Dödlarsberget.
– Man har varit runt och rekat många mossiga och lösa klippor, så det här är en skänk från ovan. Berget har supersolid, renskuren granit med fina spricklinjer och hörn. Det är mycket klättring på liten yta. Men det är även väldigt fint som utflyktsmål med vacker utsikt över skogen och fantastisk vildmarkskänsla. Många gånger har vi bara suttit där och kokat kaffe och snackat, berättar Oscar.
Kaffeklippan är ca 25 m högt. Flera linjer återstår att göra, bland annat en kraftigt överhängande jamspricka i det övre gradregistret.
Ladda ned föraren till Kaffeklippan
Besök Facebookgruppen Kaffeklippan
Oscar Silvergran har gjort toppankare på Brun Magi, 7. Foto: Dennis Henriksson