Rekordbestigning av Stora Sarektraversen

Mattias Skantz och Henrik Westling från Östersund har gjort Stora Sarektraversen på bara 21 timmar.
Jokkmokks kommun rapporterar om bedriften på sin hemsida.
– Vi körde med väldigt lätt randonnéeutrustning med stighudar och skarjärn och så lite packning som möjligt. Vi hade en vindsäck, förstärkningsplagg, ett kök, lavinutrustning och enklare klätterutrustning med säkringsutrustning och två isyxor, allt för att vi skulle kunna röra oss så snabbt och säkert som möjligt, säger Mattias Skantz till Jokkmokk.se.

Mattias Skantz och Henrik Westling kurar i tältet.
Stora Sarektraversen gjordes första gången 1978 och är en högalpin tur som sträcker sig längs Sarektjåhkkå-massivet. Traversen är 46,8 kilometer lång och har 4.650 meters höjdskillnad. Flera grupper har gjort traversen, oftast har det tagit flera dagar.
Mattias och Henrik startade vid Gisuris under natten till den 11 maj och inledde klättringen uppför Kantberget på morgonen. Sedan traverserade de till Såltatjåhkkå, Gássatjåhkkå, Gávabákte (vilopaus med sovsäck där i ett par timmar), Vargtoppen, Sarektjåhkkås stortopp, Sydtoppen, Buchttoppen, Spìjkka och slutligen Vuojnestjåhkkå.