Gemensam uppladdning för svenska och norska landslagen

Norska Klätterförbundet bjöd in det svenska landslaget till Nordic Elite Camp för en gemensam uppladdning inför stundande säsong. Foto Timo Kero.
Snart drar tävlingssäsongen i sportklättring igång på allvar. Som uppladdning samlades delar av det norska och svenska klätterlandslagen för ett gemensamt träningsläger i Oslo.
Lägret hölls i det nyöppnade Oslo Klatresenter. Efter lägret är förbundskapten Timo Kero full av lovord till den nya anläggningen. Framförallt lyfter han anläggningens ledbyggare som gjorde ett bra jobb för att ge exempel på typen av leder som väntar på de internationella tävlingarna.
– Det kändes att de var verkligen var bra på att bygga leder. Oavsett grad var lederna var roliga att klättra och krävde en bra kombination av fysik och teknik, förklarar förbundskapten Timo Kero.
En av hemligheterna bakom de bra lederna är att Klatresenter har anställt  den internationellt erkände ledbyggaren Adam Pustelnik. Adam anlitas flitigt på IFSC World Cup och var bland annat med och byggde leder till VM i Paris 2016. Ett uppskattat inslag under lägret var en workshop där Adam gick igenom hur de som ledbyggare måste känna de aktiva för att kunna bygga bra leder.
– Målet är inte längre att bygga svåra problem utan att bygga problem som ger en bra show.  Det är atleterna som är aktörerna på scenen och genom att känna atleterna kan man bygga så att de kan prestera en bra show, sammanfattar Timo workshoppen.
Redan nu i helgen kan ni se om träningslägret gav effekt då de bästa svenska och nordiska tävlingsklättrarna drabbar samman i SM och JNM i boulder. Tävlingarna streamas live med början klockan 09:00 på lördag.
Förbundskapten Timo Kero prisar de bra lederna på det nyligen öppnade Oslo Klatresenter. Foto Timo Kero.