SKF:s lavinkurs ställs in

Foto: Mårten Johansson
Svenska Klätterförbundets lavinkurs för klättrare, som skulle ha hållits i Åre i februari, är inställd. Alldeles för få personer anmälde sig.
Det är andra året i rad som SKF erbjuder kursen – och måste ställa in den.
– Det känns jättetråkigt. Kursen har åtta platser, men förra året anmälde sig bara två personer och i år hade vi bara en anmäld, säger Johanna Wernqvist på SKF-kansliet.
Kursinnehållet är anpassat för att passa klättrare och har tagits fram av bergsguiden Mårten Johansson på Åre Lavincenter. Det var Mårten, som även är med i SKF:s säkerhetskommitté, som skulle ha lett kursen.
Klättrare drabbas med jämna mellanrum av laviner och allvarliga olyckor har inträffat. Även erfarna klättrare råkar illa ut. För ett år sedan begravdes en isklättrare i Norrbotten under snömassor och hade avlidit om inte hans kamrat hade lyckats gräva fram honom i sista sekunden.
– Det är ytterst relevant för klättrare som rör sig i fjällen att ha lavinkunskap och kunna göra rätt bedömningar. Vi exponerar oss för lavinrisken under mycket längre tidsspann än vad till exempel skidåkare gör, säger Johanna Wernqvist.
Gick SKF ut med information om kursen för sent?
– Nej, det tycker jag inte. Vi gick ut med information på hemsidan och bjöd in till kursen under den första halvan av november. I januari berättade vi om kursen i en nyhetsartikel och vi har puffat för den på förbundets Facebooksida ett par gånger.
Kansliet ska nu fundera över om det är värt att bjuda in till ett tredje kurstillfälle nästa vinter eller om kursen helt enkelt ska läggas ned. Har du förslag eller är intresserad av att gå, kontakta gärna Johanna Wernqvist.