Gå SKF:s lavinkurs för klättrare

Foto: Anna Henjer
Foto: Anna Henjer
Olyckan kan vara framme när man minst anar det. När det gäller laviner kan man minska riskerna genom kunskap och förberedelser.

Nu har du chansen att gå Svenska Klätterförbundets lavinkurs som är särskilt avsedd för klättrare och skidalpinister.
Kursen hålls i februari av Åre Lavincenter på uppdrag av SKF. Kursledare är bergsguiden Mårten Johansson, som arbetar på företaget och även är ledamot i förbundets säkerhetskommitté.
– Det ska bli väldigt roligt. Det här är en extremt bra kurs och innehållet har arbetats fram under flera år, men det är första gången som kursen är inriktad på klättrare. Vi kan ta upp till åtta deltagare. Blir det ett jättehögt tryck på anmälningarna får vi eventuellt peta in en instruktör till, säger Mårten.
Kursen sker inom ramen för SVELAV (Sveriges lavinutbildningar), en rikstäckande norm för lavinkurser med Naturvårdsverket som huvudman. SKF är en av organisationerna som anslutit sig till SVELAV och som nu deltar i arbetet med att ta fram ett nationellt utbildningssystem för lavinsäkerhet.
– Vi klättrare är utsatta för laviner på ett annat sätt än andra. Till exempel rör sig en klättrare ofta till fots eller har snöskor. Vi har inte samma möjligheter att åka ut ur en lavin som en skidåkare har, säger Mårten.
– Vi exponerar oss också under längre tider, exempelvis genom att klättra på ett isfall och ha ett snöfält över oss i flera timmar. Det går egentligen emot allt lavintänk. För klättrare handlar det ofta om att välja rätt led på rätt dag för att minimera riskerna. Ibland kanske man inte kan klättra just där man vill eftersom det är för farligt.
Foto: Anna Henjer
Foto: Anna Henjer
Generellt tycker Mårten Johansson att många klättrare är dåliga på att förbereda sig.
– Vi måste förstå att laviner drabbar även oss. Det är viktigt att inte bara läsa lavinprognoserna, utan också reflektera över vad som står i dem. Sedan gäller det att ha med sig rätt utrustning , som spade, sond och transceiver.
Kursen tar upp fyra användbara skyddsnät för att minimera risken för, och konsekvensen av, en lavinolycka:

 • Lavinprognosen. Hur du använder och tolkar den.
 • Varningstecken. Hur du avgör lavinrisken på plats.
 • Färdselregler. Hur du genom fasta regler minskar risken.
 • Kamraträddning. Hur du gör om olyckan ändå är framme.

Praktik i skarp lavinterräng kombineras med teori och självstudier inomhus. I kursen ingår även en lektion i lavinspecifik första hjälpen.
Du ska ha med dig:

 • Skidor och stavar
 • Liftkort
 • Första förband
 • Klädsel för att vara utomhus på vinterfjäll
 • Förstärkningsplagg (varm jacka/väst)
 • Termos, solglasögon och skidglasögon
 • Ryggsäck, ca 35 liter

I priset ingår 2 dagars lavinkurs, webkurs (ca 3 timmar), kurslitteratur (Lavinboken) samt lån av spade, sond och transceiver.
Att tänka på inför kursen: Se över din försäkring så att den täcker offpiståkning och kursverksamhet i fjällmiljö. Kolla att skidor och bindningar är i gott skick och korrekt inställda. Det kan vara skönt att ha med ett par inneskor eller tofflor till teoripassen.
Förkunskap: Du bör kunna åka offpist i olika snöförhållanden.  Du ska vara medlem i en till Svenska Klätterförbundet ansluten klubb.
Plats: Åre Lavincenter, Fjällängen. För att komma dit, gå upp i Stjärnbacken från Kabinbanans dalstation eller längs Bergbanan och gå in vid mellanstationen, gå sedan ut i Stjärnbacken, Åre Lavincenter ligger på vänster sida när ni kommer ut i nedfarten.
Tid: kl 9:00 lördag 18 februari- kl 16:00 söndag 19 februari.
Kostnad: 2900:-
Åre Lavincenter hittar du här.

Anmälan görs via idrottonline, och inbetalning till Svenska Klätterförbundet bg 5822-0328. Din anmälan är giltig när betalningen kommit till Klätterförbundets konto, och vid eventuell överbokning gäller betalning som köplats.