Hykjebergets naturreservat utökas

Foto: Anders Wester
Hykjeberget. Foto: Anders Wester
Hela Hykjeberget har gjorts till naturreservat. Men klättringen kan fortsätta på samma sätt som under de senaste åren.
Dalarnas Klätterklubb planerar nu att göra en ny förare över berget.
Sedan 1990 har den högra halvan av berget, som innefattar Hykjebergets stora vägg, varit naturreservat och belagd med klätterförbud.
I oktober beslutade länsstyrelsen i Dalarna att även göra bergets vänstra halva till naturreservat.
– Vi får fortsätta klättra oförändrat på den vänstra delen av berget. Men vi får inte sätta fler bultar och göra nyturer. På den stora väggen, på alla leder till höger om Styv Kuling, är det fortfarande förbjudet att klättra, säger Kasper Kotake i Dalarnas Klätterklubb.
Hykjeberget ligger utanför Älvdalen och har beskrivits som Sveriges mest storslagna klätterklippa. Väggen är 100 meter som högst och ger milsvida utsikt över barrskogarna. De första lederna rapporterades på 1970-talet.
Nästan alla leder säkras traditionellt, men det finns en hel del kompletterande borrbultar. Dalarnas KK har rätt att byta ut gamla bultar och även sätta nya, bultade firningsankare, förutsatt att det sker i samråd med länsstyrelsen.
– Det är bra. Vi får även tälta och elda på en särskild plats och det är bra skyltat numera. Vi jobbar på att släppa en förare någon gång framöver, säger Kasper.
Länsstyrelsen i Dalarna planerar att utöka ytterligare ett annat naturreservat där klättring finns, nämligen Predikstolen/Tansvägga. Dalarnas KK har en dialog med länsstyrelsen om vad som ska gälla där.
Beslut och skötselplan för Hykjebergets naturreservat