Boulderguld till Petra Klinger. Ondra försvarar sitt leadguld

vm-paris-2016-adam-ondra-628x400
Nu är VM över för den här gången. Allt avslutades igår med att Adam Ondra som VM’s sista klättrare toppade ut VM’s sista led. 
Efter fem hektiska dagar är nu VM i Paris över.
Jämn final i damernas boulder
VM’s sista dag började med damernas boulder final. Det fjärde och sista problemet blev direkt avgörande. Ställningen inför problemet var jämn med flera klättrare med två klarade problem.  Schweiziskan Petra Klinger och japanskan Miho Nonaka var de enda som klarade sista problemet. Segern gick till Klinger på färre försök än Nonaka. Bronsplatsen gick till japanskan Akiyo Noguchi.
Katrin Amann kom på 73 plats och Stella Plantin slutade på plats 79.

Ondra försvar sitt VM guld i herrarnas lead

Sista tävlingen under VM var herrarnas lead final och vilken avslutning det blev. När det bara var en deltagare kvar hade ingen av finalisterna toppat leden och Jakob Schubert (CH) ledde före Gautier Supper (FRA). Som sista VM’s sista klättrare på VM’s sista led ger Adam Ondra publiken vad den vill ha. Ondra toppar ur och försvarar därmed sitt VM guld från 2014.
Hannes Puman deltog inte i gårdagens final men slutade på totalt 15 plats i herrarnas lead.

Kombinationen: McColl vinner igen, Krasovskaia VM yngsta guldmedaljör

Det har onekligen blivit större fokus på kombinationen då det är det blivande OS formatet. Sean McColl hade det bästa sammanlagda resultatet i grenarna bolder, lead och speed.  McColl vann även kombinationen på VM 2014. 16-åriga ryskan Elena Krasovskaia van damernas kombination.
Hannes Puman var den enda svensk som ställde upp i kombinationen. Vid publicering av denna artikel hade IFSC ännu inte gått ut med det officiella resultatet för kombinationen.

VM ur svenskt perspektiv

Ur svenskt perspektiv har det varit blivit både framgångar och motgångar på VM. Faktum är att Sverige är bästa nordiska nation och kom totalt åtta i den nationella rakningen.
– Efter Kajsa Roséns JEM guld blev hennes 31 plats i damernas led förstås en besvikelse. Stella Plantin överraskade med en 49 plats i lead men fick inte alls till det i boulder. Hannes Pumans 15 plats å andra sidan är en stor framgång. Hannes slog alla andra juniorer som ställde upp i herrarnas lead. Dessutom gör Hannes sitt bästa resultat på en seniortävlig på hans första stora mästerskap, kommenterar förbundskapten Reino Horak.
Inom den närmsta månaderna avgörs flera nationella och internationella tävlingar. Först ut är JSM boulder i Akalla följt av SM helgen i Götebog.  Ungdomslandslaget avslutar tävlingsåret med JVM i Kina. 
– JVM i Kina kommer bli kul. Hela ungdomslandslaget åker ditt. För Hannes del var VM ett bra genrep för JVM. Det pressade schemat under VM gjorde det svårt att vara på topp och hålla fokus. På JVM är tävlingarna spridda på fler dagar och det borde gynna bland annat Hannes som ställer upp i kombinationen, berättar Reino inför de kommande tävlingarna.

Bilder och repriser

IFSC har haft bra mediebevakning under VM.  Bilden nedan är från när Adam Ondras klättrar finalen och kommer från IFSC’s Flickr konto. Klicka på bilden för att se på mer bilder från VM.
IFSC World Championships Paris 2016
IFSC har även sent LIVE via youtube. Repriser och sammandrag från VM finns på IFSC’s Youtube kanal.