Rapport från regionalt ungdomsläger i Sundsvall

Foto: Tomas Smedberg
Foto: Tomas Smedberg
Läger är något som hör till sommaren och många klubbar runt om i Sverige har denna sommar arrangerat klätterläger för sina ungdomar. Här kommer en lägerrapport från Sundsvall Klätterklubb som arrangerad ett regionalt läger förra helgen.
Klätterförbundet arbetar aktivt med att det regionala samarbetet mellan klubbar ska bli bättre. En del av detta arbete var att via IdrottsLyftet finansierade två regionala läger i sommras, ett i Kjugekull och ett i Sundsvall.
Är din klubb sugen på att arrangera ett läger? Börja med att läsa Klätterförbundets lägerhandbok.  Det behöver inte vara svårt eller komplicerat att anordna ett läger. Hittar du inte det du söker i vår lägerhandbok är du varmt välkommen att kontakta Andreas Suneson på Klätterförbundets kansli via  maila eller telefon 08-699 65 23.
Tommy en av elsdjälarna i Sundsvalls Klätterklubb. Foto: Tomas Smedberg
Tommy en av elsdjälarna i Sundsvalls Klätterklubb. Foto: Tomas Smedberg
Tommy Lundemo är en av eldsjälarna i Sundsvalls Klätterklubb och  har skickat in följande rapport från deras läger förra helgen.
Lägerdeltagarna från Sundsvalls- och Östersunds Klätterklubb möttes upp på fredagseftermiddagen. För att lära känna varandra  började vi med att klättra tillsammans, leka namnlekar och käka pizza i vår klubblokal. Efter introduktionen åkte vi till vandrarhemmet där vi skulle bo över helgen. Efter inkvartering gick vi en kvällstur med pannlampor. Väl ute i mörkret blev vi stoppade av en polispatrull som hade fått rapporter om en ungdomsfest. Någon närboende måste ha tyckt det såg misstänksamt ut med alla lampor och larmat polisen. Det hela slutade med att konstaplarna glatt förevisade sin polisbil inför hela gänget. Till slut fick de ett riktigt larm och vi kunde återvända till vandrarhemmet. Givetvis passerade vi några Pokemon-stopp på vägen hem.
På lördagen topprepade vi i solen vid Midskogsberget. Lunchen fixades på murrika vid stora väggen. En hel drös andra klättrare hade också hittat till klippan för att njuta i solen och inspirera de yngre. Ett getingbo i närheten av ett insteg ställde till lite kalabalik och orsakade några otäcka stick. I övrigt slapp vi incidenter. Dagen avslutades med gemensam middag utomhus i kvällsdimma vid vandrarhemmet.
Fullt med folk vid Midskogsberget. Foto: Tommy Lundemo
Fullt med folk vid Midskogsberget. Foto: Tommy Lundemo
Söndagen började lite dimmigt och fuktigt, men vi gav oss ändå av till Sundsvalls finaste ställe för sommarbouldering: Juniskär. Väl där bröt solen igenom och vi gjorde flera fina problem och ett par nyturer borstades fram av barnen. Här var det tydligt att vissa hade bouldrat mycket förut medans andra hade sin första kämpiga upplevelse på boulders utomhus. Det blev en hel del frustration och lite gråt här och där när de till synes enkla problemen bet ifrån rejält eller hade läskiga urtoppningar.  Men det hör ju liksom till. Glädjen vart desto större när väl problemen var avklarade.
barn-ater-626x419
Mäta deltagare är glada deltagare, gammalt lägerordspråk. Foto: Tomas Smedberg
Nöjda och ganska utmattade avslutade vi på eftermiddagen lite tidigare än planerat. Några droppar regn avgjorde saken. Det har varit riktigt roligt att lära känna alla starka och glada Östersundsklättrare. Vi hoppas att kunna köra samma upplägg nästa år! Vår förhoppning är att steget blir mindre för oss från kusten och tävlar på Juljuggen i vinter nu när vi känner varandra. Självklart önskar vi också att fler från Östersund hittar till vår tävling Sundsvall Plastic Madness!
Slutligen lite tips till klubbar som vill hålla läger: Vi hade bra hjälp av extra säkringspersoner från vår klubb och ställde krav på anslutande klubbar att de skulle bidra med minst en förälder eller ledare med grönt kort. På så sätt sparade vi våra nackar på lördagen. Alla föräldrar som var med engagerades dessutom i en del matlagning och transport av prylar.