Vinnare av Bergsportpriset 2015

 

Foto David Fält
Foto: David Fält
Här är vinnarna till Bergsportpriset 2015. Priset delas ut till  klubbar och klubbmedlemmar som genom sina handlingar eller bedrifter utmärkt sig som ett föredöme och inspiration för bergsport i Sverige.

Årets klubb – Kiruna klätterklubb

k3-200x141Det har bubblat av energi kring Kiruna klätterklubb under 2015. Medlemsantal ökade under 2015 från 27 till 172 personer. Klubben firade 30 år i november med buller och bång. De erbjuder klättring inomhus, på block, klippa, berg och is. Klubben har jobbat hårt på alla fronter för att få nya lokaler och i augusti invigdes den nya klätterdelen av Tarfalahallen. Barn och ungdomsverksamheten har kommit igång under året och klubben har skickat flera medlemmar på förbundets tränarutbildning.

Årets arrangör – Visby klätterklubb
Foto: Per-Ola Nilsson
Foto: Per-Ola Nilsson
Gotland Boulder Session är ett välbesökt och uppskattat evenemang som arrangeras årligen av Visby Klätterklubb. Klubben såg även till att politiker och besökare kunde prova på klättring under Almedalsveckan. Visby Klätterklubb är duktiga på att samarbeta med regionala stödorganisationer som SISU idrottsutbildarna och Destination Gotland och kan på så sätt erbjuda fina arrangemang.

Årets inspiratör – Robin Dahlberg
Foto: Jonas Paulsson
Foto: Jonas Paulsson
Robin Dahlberg kombinerar en anställning som säkerhetsansvarig på en klätterhall och ordförandeskap i Klätterförbundets säkerhetskommitté med egen klättring på hög nivå och familjeliv. Att han gör allt detta med ett stort engagemang och professionalisms gör honom till en värdig vinnare av priset som årets inspiratör. Under året har han bland annat varit drivande i Klätterförbundets arbete med produktsäkerhetslagen.

Årets klättrare – Kajsa Rosén
Kajsa Rosén på Breaking into heaven (8b+). Foto: Stefan Ösund
Kajsa på Breaking into heaven. Foto: Stefan Ösund
2015 var året då Kajsa Rosén helt dominerade den nordiska tävlingsscenen. I Sverige vann hon SM och JSM i både boulder och lead. Internationellt vann hon NM i både boulder och lead , slutade fyra på JVM lead och femma på JEM lead. Hon radade även upp en rad starka prestationer i European Youth Cup och IFSC World Cup.  Kajsa har även följt upp sina framgångar på tävlingar utomhus där hon fortsätter att glänsa och imponera. Säsongen kröntes med att hon redpointade Breaking into heaven (8b+) på Döskalleberget utanför Stockholm. Kajsa tävlar för Solna Klätterklubb och är en självklar medlem av Svenska klätterlandslaget.

Årets lyft – Fredrik Serlachius
Fredrik Serlachius under JSM boulder 2015. Foto Tobias Olli
Fredrik Serlachius under JSM boulder 2015. Foto Tobias Olli
Årets lyft är ett stipendium som delas ut till en ung bergsportare som utvecklats mycket och har framtida potential utifrån dess egna förutsättningar. Att Fredrik är en exceptionellt duktig och talangfull klättrare är inget nytt. Efter att ha varit hindrad av skador fick han till strålande säsong under 2015. Etta i Sverigecupen boulder i Västervik,  svensk juniormästare i boulder och lead, silver på SM i lead, nordisk juniormästare i lead är några av Fredriks prestationer under 2015. Utöver fantastiska tävlingsresultat är han en uppskattad lagkamrat han som alltid bryr sig om andras välmående och stöttar sina lagkamrater.  Fredrik tävlar för Solna Klätterklubb i klassen Youth A.