Klätterförbud i kända thailändska områden

En svensk klättrare i tufahavet på Koh Yao Noi. Foto: Per Jakobsson
En svensk klättrare i tufahavet på Koh Yao Noi. Foto: Per Jakobsson
Thailändska myndigheter har stoppat all klättring på öarna Koh Phi Phi och Koh Yao Noi. Orsaken är att myndigheterna oroar sig för de klättrande turisternas säkerhet.

Koh Phi Phi är ett populärt mål för soldyrkande turister, men också en känd klätterdestination med en omfattande kursverksamhet. Här finns omkring 100 leder, de första bultades på 1980-talet.
Ögruppen ligger i nationalparken Hat Noppharat Thara Mu Koh Phi Phi, vars ledning nu har förbjudit all klättring av säkerhetsskäl. Nio guideföretag har stoppats från att arbeta i området.
– De måste avbryta sina tjänster tills de får nödvändiga tillstånd från oss. Alla måste sluta med klättringen tills de följer reglerna. Turisternas säkerhet är vår högsta prioritet, säger Sorayut Tansathian, chef för nationalparken, till Phuket Gazette.
Förbudet gäller inte bara guideföretagen, utan även klättrare som reser på egen hand.
Det är ännu oklart vilka regler som ska gälla och hur man får tillstånd. Enligt Phuket Gazette diskuterar nationalparken med det thailändska regeringskansliet hur säkerhetskriterierna ska utformas.
ThaiPBS berättar i ett färskt nyhetsinslag att även deep water soloing vid Koh Phi Phi har förbjudits. Guider som tar hit turister för att klättra riskerar att gripas av polisen. I nyhetsinslaget hävdas att många av guiderna saknar klätterkompetens och trots det ordnar kurser för nybörjare och oerfarna klättrare.

”Det finns en risk att någon dör”

Tidigare i år blev det känt att ledningen för nationalparken Ao Phang Nga, som omfattar ön Koh Yao Noi, har stoppat all klättring i området. Nationalparkschefen Worapot Lomlim skräder inte orden när han uttrycker vilken farlig sport han anser att klättring är:
– Även om det finns säkerhetsbestämmelser och man använder vältestad utrustning finns det fortfarande en risk att någon faller och dör. Det behövs inget expertutlåtande här, jag kan se med egna ögon att det inte är säkert, säger Worapot Lomlim till Phuket Gazette.
Kicki Meijer är en van Thailandsresenär och kom nyligen hem till Stockholm efter sju veckor på Koh Yao Noi.
– På Grateful Wall har träterrassen vid väggen och stegen upp dit rivits. Allt är borta. De har satt upp skyltar som säger att klättring är förbjuden, berättar hon.

Välsäkrat med titanbultar

Vid det största området Paradise har anmarschen blivit betydligt mer krävande. Tidigare åkte man moped på en djungelväg och parkerade vid ett hotell. Sedan gick man via stranden bort till väggarna, vilket tog tio minuter.
– Nu har resorten stängt sitt område, endast de som bor där får gå in. Så man måste fortsätta åka moppe två kilometer på dåliga vägar. Sedan är det 45 minuters anmarsch, säger Kicki Meijer.

Foto: Kicki Meijer
Foto: Kicki Meijer
Sportlederna i Thailand är oftast mycket välsäkrade med limbultar av titan. De senaste åren har många utländska klättrare hjälpts åt att bulta om gamla leder, men även bulta nya leder.
Arbetet sker ideellt och finansieras genom bidrag från privatpersoner, se en artikel från förra året på Bergsport.se.
På olika nätforum får de thailändska myndigheterna nu kritik från klättrare världen över. Mark Miner, en mycket aktiv nytursmakare på Koh Yao Noi, har tryckt upp tröjor med texten ”Climbing is not a crime”, som han skänker bort.

Sämre inkomster för lokala företagare

Även thailändare har reagerat. Maitree Chankarn äger en bungalowanläggning på Koh Yao Noi och berättar i en debattartikel i Phuket Gazette hur hans inkomster har minskat sedan förbudet trädde i kraft:
– Klättrare utgör 35 procent av beläggningen i våra bungalows. Vad som är viktigare är att klättrare tenderar att stanna längre än andra turister och därför avsätter mer pengar till den lokala ekonomin. En annan stor fördel är att klättrare kommer under såväl hög- som lågsäsong. Det är särskilt viktigt för små familjeföretag, skriver Maitree Chankarn.
Bergsport.se har sökt företrädare för nationalparkerna utan att få svar.