Urban Axelsson: "Skidalpinism är en komplex sport"

Urban Axelsson, ny förbundskapten för de svenska skidalpinisterna. Foto: Moa Almqvist/Bergsport
Urban Axelsson, ny förbundskapten för de svenska skidalpinisterna. Foto: Moa Almqvist/Bergsport
Urban Axelsson från Åre är ny förbundskapten för det skidalpina landslaget. I det senaste numret av Bergsport berättar han om utmaningarna och planerna inför framtiden.
Här är ett kort utdrag ur intervjun med Urban Axelsson, som till vardags arbetar som lärare på Campus Åre och utbildar fjälledare och vildmarksguider. Hela reportaget finns i tidningen.
Vad tror du blir den största utmaningen?
– Att få ihop allt på fyra, fem års sikt och få fram åkare som är riktigt duktiga. Vi har ingen nationell påspädning av duktiga aktiva, utan får än så länge försöka skola in andra skidåkare.
Vad är tjusningen med skidalpinism?
– Bergen, det egna inre motståndet, smärtan och glädjen. Kombinationen av konditionsidrott och att den utförs i opistad miljö. Det är ingen arenaidrott utan det är nya miljöer och nya snötyper hela tiden. Det är en komplex sport med mycket att tänka på.
Vad gör du när du inte åker skidor?
– Det är mycket friluftsliv och äventyr. Jag är lite av en ”blandmissbrukare”: Jag har precis dammat av mitt gamla tradrack och mina isklättergrejer så nu är det dags att börja klättra igen. Och så håller jag på med all typ av skidåkning. Jag lever för det aktiva friluftslivet.
I intervjun avslöjar Urban även vilken matsäck han föredrar ute på fjället: kokkaffe, torrkött och segkakun (hembakt tunnbröd).
Läs mer i decembernumret av Bergsport, om du inte är medlem i en SKF-ansluten klubb kan du beställa tidningen. Vill du medverka med bilder eller text i kommande nummer? Hör i så fall av dig till redaktionen.