JSM Boulder 2015

Sylvia Barret, Solna Klätterklubb, vann Ungdom A. Foto Tobias Olli.
Sylvia Barret, Solna Klätterklubb, vann Ungdom A. Foto Tobias Olli.

JSM i boulder avgjordes av i Uppsala i helgen. Mästerskapet arrangerades av Solna Klätterklubb på Uppsala Klättercenter och drog till sig ett stort antal tävlande

Resultaten från tävlingen hittar ni på vår resultatsida. Bergsport.se tackar tävlingsledare Åsa Engström  från Solna Klätterklubb för hennes rapport från mästerskapet.

Hannes Friemann, Solna Klätterklubb, sexa i Youth A. Foto Tobias Olli.
Hannes Friemann, Solna Klätterklubb, sexa i Youth A. Foto Tobias Olli.

Kaffet puttrade i tävlingsfiket då registreringen för Kids B öppnade upp och det strömmade till funktionärer och  aktiva på Klättercentret i Uppsala. Man kände spänningen i luften. Strax innan kl.10 stod domare redo på bouldermattan för att ta emot Kids B för gruppkval – och sen drog det igång. Hejarop och skratt spred sig. Det var med spänd förväntan som tävlingsledningen, med huvuddomare Henrik Wåhlin i spetsen, följde progressen. Lite extra spännande just detta mästerskap då greppoäng applicerade – det var första gången på några år så det var lite grann nytt för både vana domare och tävlanden. Det flöt på mycket bra och på utsatt tid startades gruppkval för Kid A upp – med lika många hejarop! Under ombyggnationen till finalen bjöds de 50 tävlande som vanligt på Solna klätterklubbs omtalade tävlingsbuffé där Mikaela Serlachius inte heller detta år gjorde någon besviken! Junior finalen avlöpte enligt plan och såväl åskådare som funktionärer bländades som alltid av styrka, smidighet och kontroll hos de unga tävlanden – skrapsår på en tumme var det allvarligaste olyckstillbudet.

Finalerna bjöd på otrolig spänning i alla klasser:

I Kids B killar tog Albin Meyer, Enköpings KK hem guldet vi hade inte mindre än 4 tävlande på 2:a plats och bronset knep Axel Eriksson från Sickla KK. För tjejerna var det också endast 0,1 poäng som skiljde guldmedaljören Thea Novak, Västkustens KK, från Linda Alterling, Kvibergs KK, som tog andra platsen – bronset gick här till Solna KK genom Elis Mannerstråle som gjorde sin första tävling!

Även för Kids A var spänningen stor – där var det med 0,1 poängs marginal som Anton Yakubenko, Solna KK, tog hem guldet – tätt följd av silvermedaljören Gustaf Sonneson, Kvibergs KK, sedan ytterligare 0,1 poängs marginal landade Hampus Hatlen in som bronsmedaljör! Starkt jobbat killar, det blir en spännande utveckling att följa! Sofie Asterling, Kvibergs KK, knep guldet med 0,2 poängs marginal före Ingrid Wingård, Solna KK, som tog hem silvret och brons gick till Elin Sundvall, Kvibergs KK.

pdfResultat JSM boulder 2015,  Knattar A & Knattar B

Söndagens kval för Youth B drog igång vid kl.9.30 och där fanns 30 tävlande på mattan samtidigt, mycket härlig klättring och även denna dag bjöds på stark klättring av nästintill 30 tävlanden. Efter kvalet låg Nea Herforth högst rankad, tätt efterföljd av Freja Duncan och göteborgstjejerna Alexandra Gullberg och Maja Hallgren – men sen till finalen så klev Ella Kallas in och knep silvermedaljen! I övrigt oförändrad placering från kvalet. Freja Duncan tog alltså hem guldet och Alexandra Gullberg bronset. Första ranking stod dock Nea Herforth för även i finalen.

Samuel-Wingårdh_300x400
Samuel Wingårdh, Solna Klätterklubb, trea Ungdom B. Foto Tobias Olli.

Killarna i Youth B bjöd på spänning från kval till finalens slut – kvalomgångens tredjeplacering stod för Markus Gillberg, Kvibergs KK, som sedan klev in och tog guldet han hade gjort 2 försök mindre än Ymer Alber, Sickla KK, som tog silver och hade endast 1 försök mindre bronsmedaljören Samuel Wingårdh, Solna KK. För Youth A tjejer var det Silivia Barrett, Solna KK, som höll i taktpinne – dominerade i både kval och final som förväntat resulterade i ett guld. Emma Forsberg från samma klubb tog silver och Katrin Kjellgren, Stockholms KK, tog bronset. För killarna i Youth B var det Fredrik Serlachius och Fabian Förander, båda från Solna KK, som låg för andra respektive första plats efter kvalet – men sen kammade Fredrik hem guldet och Fabian silvret. Felix Ståhl Wadsten, Kvibergs KK, tog hem bronset till västkusten. Junior tjejernas kval o final leddes av Kajsa Rosen i toppen, och följdes av Ida Keckman på andrea plats samt Norea Marceau på trejde– alla tjejerna från Solna KK. I samma ordning landade även medaljplatserna så ett stort grattis till Solna och fina medajer på pallen! På Junior killarnas placering var det även där sammar ranking i kvalet som sedan finalresultatet mynnade ut i. Solna var även här välrepresenterat av Solna KK genom Oscar Krumlinde som landade in som silvermedaljör och Filip Tenenbaum Svengren tog bronset. Guldet gick ännu en gång till Hannes Puman och Eskilstuna KK.

pdfResultat JSM boulder 2015, Junior, Youth A & Youth B

Arrangörerna vill tacka alla 101 totalt tävlande för att de tillsammans med alla engagerade funktionärer gjorde detta till ytterligare ett härligt mästerskap som vi kan minnas med glädje!