Sammanfattning av lead tävlingen i Arco, Italien

21100634932_3b63dd4ff7_z
Foto: IFSC
Efter nio dagars tävlingar kan vi nu börja sammanfatta året junior-VM i sportklättring. Inga medaljer för de svenska men en riktigt bra laginsats som lovar mer inför framtiden.
Den lilla bergsstaden Arco har varit i fokus förra veckan då mer än 750 unga klättrare kom för att vara med och tävla i årets junior-VM. Arco är berömt för dess spektakulära utomhus arena där alla tävlingar har avgjorts.

Framtidens stjärnor dominerade damernas tävlingar

Ashima Shiraishi efter sin urtoppning under lead finalen youth B. Foto: IFSC
Ashima Shiraishi efter sin urtoppning under lead finalen youth B. Foto: IFSC
Ashima Shiraishi (USA) och Janja Garnbret (SLO) dominerade youth B och youth A för tjejerna. Ashima och Janja vann både lead- och bouldertävlingarna i sina kategorier. I junior klassen vann stor favoriten Anak Verhoeven (BEL) leadtävlingen före Jessica Pilz (AUT) och Julia Chanourdie (FRA). Svenskan Kajsa Rosén slutade på fjärde plats i finalen. Värt att notera är att alla som placerade sig före Kajsa i finalen försvinner ur juniorklassen 2016 medan Kajsa tävlar ytterligare ett år som junior.
– Det var en spännande final i den troligen mest konkurrensutsatta leadklassen under de senaste 10 åren. Kajsa lyckades inte få samma flow i din klättring som tidigare under veckan men klättrade ändå till sig den otacksamma fjärde platsen, kommenterar förbundskapten Reino Horak.
Hos killarna tog Sam Avezou (FRA) guldet i youth B och Sascha Lehmann (SUI) tog hem titeln i youth A. I junior finalen stod det mellan Bernhard Rock (AUT) och Jesse Grupper (USA) som bägge satte dynon i slutet av leden och toppade ur. Bernhard placerade sig bättre på semin och vann tävlingen.
Hannes Puman som ställde upp på samtliga tre grenar, boulder, speed och lead, slutade på femte plats i totaltävlingen.
– Totalt sett ett gediget arbete av junior landslaget där samtliga i princip placerade sig på den övre tredjedelen av sina respektive startfält. Trots avsaknad av en medalj detta år är placeringarna 4, 5, 8, 14, 19, 19, 28, 31 är resultat vi bara kunnat drömma om för några år sen, fortsätter Reino.