Firningsankare i klätterhall brast

Foto: Deutscher Alpenverein (DAV)
Foto: Deutscher Alpenverein (DAV)
Ett blott två år gammalt firningsankare från Tech Rock/FIXE brast på en klättervägg i Tyskland. Därefter hittades sprickor i kättingen på fler ankare av samma modell. SKF:s säkerhetskommitté går nu ut med en varning.

Händelsen inträffade i somras på en klätteranläggning som drivs av Deutscher Alpenverein (DAV). Den översta stållänken, som satt i den ena bulthängaren, gick sönder.  Eftersom ankaret var av jämviktsmodell så ledde inte incidenten till att någon skadades.
Sedan DAV och tillverkaren Tech Rock/FIXE uppmärksammat händelsen har två andra klätterhallar upptäckt sprickor i den översta länken på samma typ av ankare. Ankarna har varit monterade på klätterväggar utomhus.
Svenska Klätterförbundets säkerhetskommitté varnar för ankaret i en färsk rapport och uppmanar alla klubbar och klätterhallar att leta efter tecken på korrosion och sprickor på ankare från Tech Rock/FIXE.
Att sprickorna uppstått kan ha att göra med svetsningen. Den översta länken i kättingen är manuellt svetsad, till skillnad från de andra länkarna som är maskinsvetsade.
Deutscher Alpenverein (DAV) har beslutat att ersätta alla ankare av denna typ i sina anläggningar, alternativt backa upp dem med en extra slinga. SKF:s säkerhetskommitté rekommenderar alla klätterklubbar och klätterhallar i Sverige att göra detsamma.
Tech Rock/FIXE och UIAA fortsätter att undersöka orsaken och omfattningen. Bergsport.se har bett Tech Rock/FIXE om en kommentar, men ännu inte fått svar.