Succé för Nordic Youth Camp i Västervik

Deltagar Nordich Youth Camp Västervik 2015
Deltagare Nordih Youth Camp Västervik 2015
Nordic Youth Camp deltagarna samlade utanför Åby herrgård, Västervik. Foto: Johanna Wernqvist
Som väntat blev det nordiska ungdomslägret i Västervik en riktig framgång. Den 29 juni till den 5 juli samlades femtio ungdomar för att klättra, ha kul och träffa nya vänner.
Femtio ungdomar, 13-19 år gamla, tillsammans med tolv ledare hade tagit sig till Västervik för en veckas klättring och gemenskap. Alla nordens länder fanns representerade bland deltagarna. I takt med att deltagarna anlände första kvällen skingrade sig molnen och Västervik bjöd deltagarna på perfekt lägerväder under veckan.
Brant bouldering på Nordic Youth Camp
Brant bouldering på Fruberget. Foto Johanna Wernqvist
Dagarna spenderades på klippor och stenar runt om Västervik. Alla erfarenhetsnivåer fanns representerade bland deltagarna. En del hade aldrig klättrat ute innan lägret medan andra var framgångsrika tävlingsklättrare.
På kvällarna samlades deltagarna för bad, lekar och föredrag. Stefan Rasmussen, styrelsemedlem i Klätterförbundet, berättade hur han utvecklat bouldringen kring Västervik. Även landslagsläkare Björn Alber kom pratade om prestation, träning, kost och skador.
Amanda Jakvik från Karbin Klätterklubb var en av deltagarna på Nordic Youth Camp. Amandas pappa läste en annons om lägret i tidningen Bergsport och frågade henne om hon ville vara med.
Amanda Jakvik blir kramad av Amanda Falk
Amanda Jakvik blir kramad av Amanda Falk
– Jag kände faktiskt ingen på lägret! Men redan på tåget på väg till Västervik träffade jag en svensk tjej som jag direkt blev kompis med, berättar Amanda.
– Jag träffade så sjukt många trevliga klättrare där så det skulle vara synd om jag inte höll kontakten med dem. Jag har allas nummer och försöker att hålla kontakten över sociala medier, svarar Amanda på frågan om hon kommer försöka behålla kontakten med övriga deltagare i Nordic Youth Camp.
Bra badväder på Nordic Youth Camp
Det varma vädret lockade till många och långa bad. Foto: Johanna Wernqvist
– Det bästa med Nordic Youth Camp var alla otroliga människor på lägret. Ledarna och deltagarna från alla de olika länderna var alla så roliga att umgås med. Jag var lite nervös innan lägret om jag skulle hitta någon att vara med men det visade sig att det var helt onödigt att vara orolig över det! Inom den första dagen så var det som att man hade känt varandra i evigheter.
– Jag lärde mig oroligt mycket under lägrets gång! Speciellt om repklättring eftersom att jag nästan aldrig repar. Jag blev lärd massor av olika termer och och nya tekniker. Jag blev grymt peppad att lära mig mer om sporten, fortsätter Amanda.
Ett av mina favorit minnen från lägret är när på slutet så tog vi några väldigt fina gruppbilder och det var bara en mix av känslor i luften. Glädje för att vi har träffat varandra och haft en underbar vecka tillsammans men även sorg eftersom att det är slut och man vet att det finns några här som man aldrig kommer träffa igen. Det var nog en av de starkaste händelserna under veckan. Ett minne som jag kommer komma ihåg länge, avslutar Amanda.
Huvudarrangören Jim Wasmuth från Västervik Klätterklubb har satt ihop en film från Nordic Youth Camp.

Stort tack till alla deltagare, ledare och Västervik Klätterklubb för ett väl genomfört arrangemang och vi ser fram emot nästa års nordiska ungdomsläger.