Förbundskapten prisar de aktiva för sina framgångar

Hannes Puman omgiven av förbundskapeten Reino Horak och coach Timo Kero. Foto: Björn Alber
Hannes Puman omgiven av förbundskapeten Reino Horak och coach Timo Kero. Foto: Björn Alber
De svenska juniorerna är framgångsrika på tävlingsscenen. Hannes Puman är för närvarande regerande junior världs- och europamästare! Här kommer en rapport från förra helgens junior europamästerskap av förbundskapten Reino Horak.
Ett mästerskap är alltid ett mästerskap även om startfältet för junior EM i stort är detsamma som vid en EYC (European Youth Cup) tävling. Årets junior EM skilde sig även jämfört med tidigare då arrangörerna lagt in en semifinal i mästerskapet.
För att få rätt förberedelser reste vi en dag tidigare och fick då möjlighet att utan stress komma in i boendet samt kunna klättra och skaka av oss resdammet under fredagen.
Att vara utvilad var av stor vikt vid detta mästerskap då både kval och semifinal låg på samma dag. Då även kvalen var saxade dvs. bägge kval startar samtidigt var alla tvungna att gå upp tidigt och bege sig till arenan. Samtliga klasser startade 09.00 och 19.00 startade semifinalerna så det blev en sextontimmarsdag för de aktiva och lite till för oss ledare.
Samtliga aktiva gjorde bra ifrån sig och tog sig vidare till semi från kvalomgången. Det glädjande var att de två aktiva utanför landslaget (Samuel Wingårdh och Freja Duncan) tog sig till semi. Freja gjorde en miss på sin första kvalled men klättrade väldigt starkt på den andra och tog sig därmed in till semifinal.
Konkurrensen har till i år hårdnat betydligt och det krävs en del mer för att ta sig till final. Då mästerskapet dessutom innehöll semifinal gick enbart åtta personer till final jämfört med en EYC där finalfältet består av tio personer.
I semifinalen fick samtliga av de våra ut max av deras för dagen förmåga utom Fredrik Serlachius som placerade sig 9:a respektive 10:a på sina kvalleder och efter ett ”genvägsval” föll av oturligt och därmed missade finalmöjligheten.
Ymer Alber förbättrade sig 4:a placeringar jämfört med kvalet och fick därmed lite revansch. Både Hannes Puman och Kajsa Rosén toppade sina leder och var därmed vidare som 6:a respektive 4:a in i finalen efter kval.
Kajsa Rosén klättrade starkt i finalen men fick se sig besegrad av de två giganterna och flertaliga World Cup finalisterna Jessica Pilz och Anak Vehoven. Fyra av damjuniorerna fick samma greppoäng och det var tidigare kvalresultat som avgjorde slutställningen som för Kajsas del blev en fantastiskt fin 5:e plats i det troligtvis hårdaste startfältet av samtliga klasser.
Hannes Puman gick ut som nummer tre  av åtta finalister på en extremt hårt skruvad led och gjorde en grymt stark prestation som ingen av de övriga finalisterna kom i närheten av. Han kunde därmed befästa sin plats som regerande europamästare.
Som helhet blev mästerskapet en fantastisk framgång med bra prestationer tävlingsmässigt och fin sportslig sammanhållning både inom vårt team och mellan framförallt de nordiska teamen där det danska teamet kamperade tillsamman med oss. Det Norska laget fick hjälp med registrering då de hade en mardrömsresa under fredagen. Med inställt flyg fick de åka hyrbil från Manchester och anlände till E-Burgh kl. 04.00 på lördags morgonen. Även arrangören, Brittiska BMC och Edinburgh Leisure ska ha en eloge för som vanligt bra genomfört mästerskap, extremt trevligt bemötande och en otroligt sympatisk och allt annat än objektiv tävlingsspeaker i positiv bemärkelse.
Reino Horak förbundskapten Svenska Klätterförbundet
Fullständiga resultat från junior EM hittar ni på vår resultatsida.