Få idrotter klättrar medan många tappar greppet

Foto: Gustav Larsson
Foto: Gustav Larsson
Idrottsutövandet i föreningsform minskar i Sverige. Statistiken visar totalt 12 procent färre deltagartillfällen 2013 jämfört med 2003. Klättring är en av fåtal sporter som går mot strömmen och växer med 246%.
Riksidrottsförbundet (RF) tar fram statistik för den organiserade barn- och ungdomsidrotten. Siffrorna visar att det är allt färre ungdomar som idrottar i föreningar.
SVT:s granskning tar upp problemet med antalet barn och ungdomar som idrottar i föreningar blir allt färre. I anslutning till SVT:s granskning säger utredaren Johan R Nordberg att en stor anledning är att föreningarna är för dåliga på att hantera ungdomar som inte vill elitsatsa. RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber håller med. ”Där har vi mycket att göra”, säger hon. 

Av de tio största idrotterna är det endast gymnastik och innebandy som kan visa på ett ökat antal deltagartillfällen. Gymnastik har ökat med  12% och innebandy med 2%. Mät i antal deltagare är klättring fortfarande en liten sport om man jämför med de största. Men vad som är spännande är att klättringen har en ökning av deltagartillfällen med hela 246% mellan 2003 och 2013.
Vad är det inom klättringen som gör att deltagarna går emot rådande tendens? Steffan Dittmer, ledare i Klätterakademin i Nacka förklarar i ett reportage på RF’s sajt svenskidrott.se att ett av deras framgångskoncept är att de arbetar med att få deltagarna att uppskatta alla delar inom klättringen. Ni kan se hela reportaget nedan.

Länkar

Läs om och se debatten i samband med SVT’s granskning – ”Där har vi mycket att göra”.
RF’s artiklel – Unga söker utmaningar inom klättring .