Iskalla tjejer på Laponiaträffen

lapponiatraffen
En av de större isklätterhändelserna i Sverige är Laponiaträffen. Träffen hålls årligen i Stora Sjöfallets nationalpark.  I år fick Laponiaträffen besök av Girls Get Higher och Klätterförbundet.
Isklätterträffen vid Stora Sjöfallet är en klassiker och har snart anordnas i 20 år. Stora Sjöfallets nationalpark erbjuder massor av bra och varierad isklättring. Oavsett om du är nybörjare eller expert finns det intressanta linjer att välja bland. Årets Laponiaträff lockade ett tretiotal klättrare från hela Sverige.

laponia
Foto: Johanna Werqvist
Klätterförbundet gör under 2015 en rad insatser för att öka bredden inom klättringen. En av dessa satsningar med ambition att få mer tjejer att bli sugna på isklättring var att initiera ett samarbete mellan Girls Get Higher  under Laponiaträffen.
Girls Get Higher är ett rikstäckande nätverk för tjejer som klättrar. Grunden för nätverket  är att det ska underlätta för tjejer att utvecklas som klättrare. Girls Get Higher’s har medlemmar på alla nivåer och är aktiva inom alla typer av klättring.
Helgen bjöd på workshops, bildvisning och isklättring under ledning av Eva Rimnäs och Rafel Jensen. Eva var på plats i förväg och rekade så att när deltagarna hade bra isar att klättra på när träffen började. Rafael, ordförande i Klätterförbundets alpina kommitté och en av initiativtagarna till samarbetet, höll workshops och lärde bland annat  ut hur du bygger ankare på is, bygger och firar från en abalakov.
Arrangören Johan Norén skriver mer om årets Laponiaträff på sin blog och har även gjort filmen nedan.