Världens största klätterevent av tjejer för tjejer

Fullt hus på Purple Open. Foto: Karbin Klätterhall
Fullt hus på Purple Open. Foto: Karbin Klätterhall
Purple Open är en bouldertävling av och för tjejer. Tävlingsproblemen byggs av tjejer, tävlingsledaren, speaker och föreläsare är tjejer. Och Ja – tävlingen är endast öppen för tjejer!
Lördagen den 7 mars i samband med internationella kvinnodagen tar kvinnorna över Karbin Klätterhall. Målet med Purple Open är lyfta det kvinnliga utövandet inom klättring  och att fungera som en inspirationskälla.
Det är andra året i rad  Karbin klätterhall arrangerar Purple Open. Med 175 föranmälda deltagare var premiären 2014 en succén. Världens största klättertävling av tjejer för tjejer någonsin, hävdar Karbin.
Kajsa Rosen vinnare av Purple Open 2014
Kajsa Rosen vinnare av Purple Open 2014. Foto: Karbin Klätterhall.
Under själva tävlingen tävlar alla på sina villkor och man kan deltar oavsett förkunskaper eller tidigare erfarenhet. Tävlingen avslutas med en final där årets vinare ska koras. Förra året vann Kajsa Rosen titeln.
– Det är många av förra årets byggare som vill vara med i år igen. Det är roligt att så många tjejer vill bygga och att vi är ett gäng med blandad ålder där våra yngsta tjejer är väldigt engagerade. Vi vill bygga för alla, så spännande problem som möjligt som inte blir exkluderande för exempelvis kortare klättrare, förklarar tävlingsledare Stella Malmgren från Karbin Klätterhall.

Årets inspiratörer
Matilda Söderlund. Foto:
Matilda Söderlund. Foto: Javi Pec, http://javipec.blogspot.se/
– I år har vi haft mer tid på oss för att förbereda eventet och bland annat bjudit in Eva Lopez  från Spanien som inte bara klättrat 8c+ utan även doktorerat om fingerstyrka. Till vår stora glädje kommer även årets Purple Open gästas av Sveriges bästa kvinnliga klättrare Matilda Söderlund. Utöver dessa två fördrag kommer vi ha en timme med workshops med mer praktisk inspiration, säger tävlingsledare Stella Malmgren .
Eva Lopez är en internationellt erkänd klättercoach som bjöds in genom ett sammarbete mellan Karbin Klätterklubb och SISU Idrottsutbildarna. Eva är förutom klättercoach en grym klättrare, forskare  och designern bakom greppbrädorna Progression och Transgression.

Anmälan

För att delta i Purple Open behöver du anmäla dig. Anmäler dig gör du på Purple Opens hemsida.  Karbin hälsar att det är möjligt att ordna med boende. Kontakta Karbin för mer information – purple@karbin.com.

Mer information

Mer information om vad som händer under lördagen hittar ni på Purple Opens hemsida.
Läs om Eva Lopez tränings metoder och annat på hennes blogg.
Matilda Söderlund på Facebook.
Purple Open och annat som händer i klättersvergie hittar ni i bergsports kalender.