Skidalpinister laddar för SM och VM

Emelie Forsberg och André Jonsson satsar inför de skidalpina tävlingarna i februari. Foto: Anders Burman, www.skidalpinism.se.
Emelie Forsberg och André Jonsson satsar inför de skidalpina tävlingarna i februari. Foto: Anders Burman, www.skidalpinism.se.
I helgen hålls SM i vertikal i Kittelfjäll med bland andra André Jonsson och Martina Höök i startfältet. Arrangörerna hoppas på ett 20-tal deltagare.
– Kittelfjäll är den bästa platsen i Sverige att arrangera skidalpina tävlingar på, säger den tävlingsansvarige Olof Häggström.
Den arrangerande klubben är Fjällframfart. Och arbetsmyrorna som ska få alla detaljer på plats inför tävlingen är Umeåtrion Olof Häggström, Mattias Nyström och Martin Feuk.
– Kommer det mycket snö blir det fantastiskt, säger Olof Häggström.
Tävlingshelgen inleds på lördagen med en solotävling som inte ingår i SM och som förhoppningsvis lockar nyfikna motionärer.
– Det blir lite samma upplägg som tidigare i Hemavan. En varvbana då man får köra uppför och nedför fjället, så långt man kan på två timmar. Vi sätter banan på fredag och hur den blir avgörs av snöförhållandena. Alla som planerar att åka till Kittelfjäll i helgen och är sugna på skidalpinism borde passa på att testa motionstävlingen, säger han.
På söndagen hålls SM i vertikal. Deltagarna ska ta sig upp 450 höjdmeter på kortast möjliga tid. Bland de anmälda deltagarna finns de två SM-vinnarna i sprint i Umeå förra året – André Jonsson och Martina Höök – samt Karl Almestål, Axel Jonsson och tävlingsledaren Olof Häggström själv.
– Jag har tränat ganska hårt och precis kommit tillbaka från en vecka i alperna. Jag satsar stenhårt och är i bra form, säger Olof Häggström, som hyllar Kittelfjäll som skidalpin destination.
– Bergen är unika, så nära alperna man kommer. De ser inte ut som svenska fjäll, det är brant och det finns mycket raviner och nästan bara offpist-åkning. Terrängen i Kittelfjäll lämpar sig riktigt bra, man kan lägga en brant och utmanande bana, men man är fortfarande nära hotellet och behöver inte åka långt ut på fjället, säger han.
Emelie Forsberg. Foto: Anders Burman, www.skidalpinism.se.
Emelie Forsberg. Foto: Anders Burman, www.skidalpinism.se.
Nästa helg, den 6-12 februari, hålls VM i Verbier i Schweiz. Sverige representeras av André Jonsson och Emelie Forsberg, rapporterar www.skidalpinism.se. Eftersom Sveriges trupp är liten ställer vi bara upp i de inviduella grenarna.
– Det är alltid vackert i alperna, bara det är en inspiration. Jag förväntar mig att Emelie ska kunna vara med och slåss om medaljerna, det har hon bevisat tidigare, säger förbundskaptenen Martin Persson.
– Det blir intressant att se André. Han har gjort många trailrunningtävlingar i Sverige och är snabbare än någonsin. Jag tror han har fått en bra balans i träningen tack vare trailrunningen.
Emelie Forsberg kom fyra på världscuptävlingen i Andorra förra helgen, vilket är ett styrkebesked.
– Hon kom en och en halv minut efter segraren och det är bra. Emelie tränar och tävlar i alperna året runt, så hon är väl förberedd på höjden i Verbier. Höjden är en klar påverkansfaktor eftersom det blir svårare att andas. Har man acklimatiserat sig så har man en fördel, säger Martin Persson.