Sävsjö Klätterklubb inviger sin nya klättervägg

savsjo-klattervagg-web-1På lördag inviger Sävsjö Klätterklubb sin nya klättervägg. Klubben har lagt ner över tusen timmar på att färdigställa väggen och inviger den med en bouldertävling öppen för alla!

Vad händer på invigningen

Invigningen startar klockan 10:00 med en bouldertävling. Alla är välkomna att delta och det kommer finnas problem som är passande för tio år och uppåt. Efter tävlingen öppnar klätterhallen dörrarna för allmänheten för att prova på klättra gratis. En fotoutställning i lokalen kommer visa bygget av klätterväggen. Läs mer om invigningen på lördag på Sävsjö Klätterklubbs facebook sida.

Sävsjö Klätterklubb

savsjo-klatterklubb-logga-webSävsjö klätterklubb är en av Svenska Klätterförbundets yngsta klubbar. Klubben bildades 2014. Sävsjö har dock de senaste tio åren varit en sektion av Höglandsklättrarna.
– Samarbetet med Höglandsklättrarna fungerade jättebra men vi ville bilda en egen förening för att lättare söka bidrag och få LOK-stöd mm, förklarar Thomas Hultqvist från Sävsjö Klätterklubb.
LOK-stödet är till för att stödja föreningsdriven barn- och ungdomsidrott. LOK-stöd kan sökas av varje klubb som är medlem i Svenska Klätterförbundet och bedriver verksamhet för deltagare i åldern 7-25 år. Mer information om LOK-stöd finns på svenskidrott.se.
– Vi hade tidigare vår verksamhet i en fritidsgård som vi endast kunde nyttja två dagar i veckan. Intresset för klättring bara ökade med åren men vår klättervägg var undermålig och hade stora brister i säkerheten. Vi kom till ett läge där vi var tvungna att leta ny lokal. Vi hittade nuvarande lokal och skrev ett tioårskontrakt med kommunen. Med en del sponsorer och bidrag från allmänna arvsfonden gjorde att vi kunde starta bygget. Den totala klätterytan är på ca 450 kvadrat hälften boulder hälften rep. Bouldermattan är 100 kvadrat totalt. 17000 insetts har skruvats in med tre skruv i vardera. Vi har förutom svetsarbeten och bouldermattan gjort allt jobb själva ideellt. Över 1000 timmar har vi lagt ner, berättar Thomas Hultqvist från Sävsjö Klätterklubb.
savsjo-klattervagg-2

Tips till andra klubbar som planerar att bygga en vägg

– Planera bygget noga i förväg . Det kostar alltid mer än vad man kan tro i både tid och pengar så ta till rejält i budgeten, säger Thomas Hultqvist.

Mer information

Sävsjö Klätterklubbs hemsida – savsjoklatterklubb.se.
Invigningstävlingen i Sävsjö och andra tävlingar hittar du i Svenska Klätterförbundets tävlingskalender.