Bergsportpriset 2014

Pontus_Leitzler-626
Foto: Pontus Leitzler
Nominera kandidater till årets Bergsportpris! Nu när det är dags att summera 2014 och Bergsport behöver er hjälp. Bergsport samlar nu in kandidater till Svenska Klätterförbundets årliga pris – Bergsportpriset.
Varje år delar Svenska Klätterförbundet ut pris till  klubbar eller enskilda klubbmedlemmar som genom sitt arbete eller prestationer utmärkt sig som ett föredöme och inspiration för bergsport i Sverige.
Bergsportpriset består av fem olika kategorier – årets klubb, årets arrangör, årets inspiratör, årets klättrare och årets lyft. Vi söker kandidater till alla kategorier. Klubbar och klubbmedlemmar aktiva i Klätterförbundets alla discipliner kan nomineras.
Mejla kandidat och kort motivering till bergsportpriset@klatterforbundet.se. Vi vill ha din nominering senast den 21 Januari 2015.
Hannes Puman tar guldmedalj i junior-VM i Nya Kaledonien i september.
Hannes Puman tar guldmedalj i junior-VM i Nya Kaledonien i september.
2014 går till historien som Sveriges mest framgångsrika tävlingssäsong hittills. Hannes Puman blev Sveriges första världsmästare vid JVM i Nya Kaledonien. Kajsa Rosén tog Sveriges första brons vid samma tävling. Det var dock inte bara Hannes och Kajsa som stod för framgångarna. Som nation presterade Sveriges unga klättrare bäst i de nordiska tävlingarna. Sverige tog fyra guld av sex möjliga i JNM i lead i Köpenhamn. Samma sak vid JNM i bouldering i Stockholm.
Martin Persson blir ny förbundskapten för skidalpina landslaget. Internationella Olympiska Kommittén beslutade att släppa in skidalpinism som en ”recognized member”. Ett viktigt steg för att sporten ska kunna bli en olympisk gren.
Okänd klättrare på Vad pojkar vill ha (6+). Foto: Per Calleberg
Okänd klättrare på Vad pojkar vill ha (6+). Foto: Per Calleberg
Under året höll svenska klätterklubbar ett flertal läger och träffar. De två största och mest klassiska träffarna, Climb In och Tunabergsträffen, lockade besökare från hela landet. I Västervik hölls ett nationellt ungdomsläger och Visby KK bjöd för andra året i rad in till Gotland Boulder Session.
Stefan Eklund publicerade en boulderförare över Stockholm, vilket har varit efterlängtat. Boken består visserligen av ett begränsat antal problem och områden, men är den mest heltäckande föraren i området hittills.
Per Calleberg stack ut hakan i en intervju av Erik Rosenberg och riktade hård kritik mot länsstyrelsen i Dalarna för klätterförbudet på Bispberg. Klätterförbundet satte under året ihop en arbetsgrupp som ska se om det går att få förbudet upphävt.
Andreas Fransson sveptes med av en kraftig lavin, nära toppen av Monte San Lorenzo på gränsen mellan Chile och Argentina.
Andreas Fransson sveptes med av en kraftig lavin, nära toppen av Monte San Lorenzo på gränsen mellan Chile och Argentina.
Extremskidåkaren och klättraren Andreas Fransson från Luleå dog i en lavin på Monte San Lorenzo i Patagonien i slutet av september. Han var där för att genomföra ett filmprojekt tillsammans med den kände skidåkaren Jean-Philippe Auclair, som också omkom i lavinen.
Said Belhaj stod för den gradmässigt högsta ”ticken” i svensk sportklättring under 2014 när han repeterade den kända leden Era Vella (9a) i spanska Margalef. Matilda Söderlund visade att hon är på väg tillbaka till toppformen när hon satte Eclipse cerebral (8b+) i Rodellar.
Christer Jansson och Erik Massih stod för den hårdaste prestationen på kilsäkrade leder när de gjorde den första fria bestigningen av Ronny Medelsvensson (8b eller 9 svensk grad) i norska Jössingfjord.
Foto: Johan Blomqvist
Foto: Johan Blomqvist
På bouldersidan satte ett flertal svenskar 8B: Hannes Puman, Aleksej Jaruta, Fredrik Sydstrand, Benjamin Linné Ryn, med flera.  Minna Almqvist utmärkte sig genom att sända Land Grabbing (8A).
Har du svårt att komma ihåg vad som hände under 2014? Du vet väll att du kan läsa tidigare nummer av tidningen Bergsport på bergsport.se!

Bergsportprisets olika kategorier

Bergsportpriset består av fem olika kategorier. Vi söker kandidater till alla kategorier.  Vi vill att ni mejlar era kandidater inklusive en kort motivering till bergsportpriset@klatterforbundet.se. Skicka in din nominering senast den 21 Januari 2015.
Årets klubb – Vilken klubb har under 2104 varit ett föredöme och en inspiration för andra klubbar i landet?
Årets arrangör – Vem eller vilka arrangerade årets bästa träff, läger, utbildning, seminarier eller tävling/-ar?
Årets inspiratör – Vem är årets tränare, ledare, funktionär, instruktör, nytursmakare? Den personson under 2014 utmärkt sig som ett föredöme och inspirationskälla.
Årets klättrare- Till årets klättrare kan utnämnas den medlem som under året utmärkt sig genom en eller flera exceptionella prestationer eller bragder inom en eller flera klätterdiscipliner, både inom och utom tävlan.
Årets lyft – Årets lyft är ett stipendium på 5 000 kronor den klättrare under 19 år som utifrån sina egna förutsättningar utvecklats mest och visar stor framtida potential.
Bergsportprisets olika kategorier och kriterier presenteras närmare här. Tidigare vinnare och motiveringar hittar ni här.