Martin Persson ny förbundskapten för skidalpina

Martin Persson är tillbaka på posten som förbundskapten för det skidalpina landslaget.
– En kul utmaning att komma tillbaka med förnyad energi! Jag hoppas vi kan fortsätta utveckla skidalpinismen som idrott i Sverige, säger han.
28-årige Martin från Jämtland är knappast någon doldis i skidalpina sammanhang. Han var med och grundade klubben Fjällframfart 2010 och var förbundskapten för landslaget fram till hösten 2013, då Anders Burman tog över under en säsong.

Martin Persson är ny förbundskapten för det svenska, skidalpina landslaget. Foto: Anders Burman, www.skidalpinism.se
Martin Persson är ny förbundskapten för det skidalpina landslaget. Foto: Anders Burman, www.skidalpinism.se
Nu arbetar duon Persson/Burman tillsammans för att stärka de skidalpina framgångarna i Sverige.
– Jag klev av som förbundskapten tidigare för att jag hade så många andra jobb. Jag och Anders har jobbat sida vid sida i flera år, i olika roller. Han är fortfarande med i verksamheten som medieansvarig och assisterande förbundskapten, säger Martin.
Framtiden ser ljus ut. Trots att Sverige är en liten nation i skidalpina kretsar sett till antalet utövare har vi ett par internationella toppnamn.
– Toppen är liten, men väldigt stark. Emelie Forsberg och André Jonsson har hållit på i ett par år och etablerat sig högt internationellt. Det är imponerande.
Den senaste tiden har flera yngre åkare, i klassen espoir (under 23 år), visat framfötterna. Ett positivt tecken, tycker Martin Persson. Tidigare har det varit lite problematiskt med nyrekryteringen.
– Vi har tre intressanta namn som har flaggat för att de ska satsa i år. Axel Jonsson satsar för fullt på att prestera och tävla internationellt, och jag tror han kan göra väl ifrån sig med några års träning. Sedan har vi syskonen Erika och Fanny Borgström som kommer från trail running och nu har valt att ta upp skidalpinism på vintern.
Martin, som till vardags jobbar som huvudtränare på skidgymnasiet i Järpen, och vapendragaren Anders Burman arbetar nu intensivt för att samla funktionärer som vill arbeta med svensk skidalpinism. Om du känner att du kan och vill bidra, hör av dig till Martin eller till Svenska Klätterförbundet.
– Vi försöker bygga upp en mer långvarig organisation med fler personer som engagerar sig och har aktiva roller. Det är utmaningen just nu. Vi har flera yngre åkare som har förutsättningar att tävla internationellt och då behöver de en organisation som kan ge dem stöd, säger Martin.
För honom och många andra är skidalpinism den ultimata sporten.
– Variationen är tjusningen. Att både få flåset uppför och härlig skidåkning utför. Då får man allt av fjällvärlden. Men framför allt är det möjligheten att vara ute i orörd och storslagen natur som gör det fantastiskt.
martin-persson-skidalpinism-bergsport-1
Martin Persson tränar inför vintersäsongen. Foto: Anders Burman, www.skidalpinism.se