Skidåkaren Andreas Fransson död i lavin i Chile

Andreas Fransson sveptes med av en kraftig lavin på Monte San Lorenzo, vid gränsen mellan Chile och Argentina.
Andreas Fransson sveptes med av en kraftig lavin på Monte San Lorenzo, vid gränsen mellan Chile och Argentina.
Den kände extremskidåkaren och klättraren Andreas Fransson omkom på måndagen i en lavin på Monte San Lorenzo i Patagonien. Även den kanadensiske skidåkaren Jean-Philippe Auclair miste livet.
Det svenska utrikesdepartementet kunde vid 23-tiden på tisdagskvällen inte bekräfta dödsfallen, men enligt chilenska medier har räddningsstyrkan lokaliserat Franssons och Auclairs kroppar från helikopter.
Ytterligare två svenskar, fotografen Daniel Rönnbäck och filmaren Bjarne Salén, klarade sig utan skador, men har förts till sjukhus för kontroll.
– Vi vet att det har skett en lavinolycka i ett bergsområde i södra Chile och att tre svenskar var inblandade. Två uppges vara oskadda, den tredje är rapporterad saknad. Vår ambassad i Santiago är i kontakt med räddningsstyrkan, som har tagit sig fram till platsen. Det ligger väldigt svårtillgängligt, säger Catarina Axelsson på UD:s pressjour till Bergsport.se.
Svenskarna kom till Patagonien fredagen den 26 september. Planen var att börja arbeta med ett nytt filmprojekt vid namn Apogee Skiing, därför deltog även Daniel Rönnbäck och Bjarne Salén.
De två vännerna Andreas Fransson och Jean-Philippe Auclair, som lärde känna varandra i Chamonix för flera år sedan, skulle klättra uppför Monte San Lorenzo och åka skidor nedför det 3.706 meter höga berget.
Uppgifterna om olyckan är än så länge osäkra. Flera källor uppger att männen klättrade en couloir och närmade sig toppen då lavinen slog till. Enorma snömassor rasade längs hela couloiren, ända ned till glaciären nedanför, och svepte med sig Fransson och Auclair.
Filmteamet blev vittnen till olyckan, de befann sig på en bergstopp på den andra sidan av dalen. Polisen i regionen fick larmet via satellittelefon.
Området kring Monte San Lorenzo ligger mycket avlägset till. Från den närmaste staden Cochrane tar det nästan ett dygn att ta sig dit och det går inte att använda motorfordon. Enligt chilenska tidningar ska Daniel Rönnbäck och Bjarne Salén ha räddats eller tagit sig från platsen med häst.
Chilenska myndigheter uppgav på tisdagskvällen att de funna kropparna inte har kunnat bärgas på grund av den oländiga terrängen samt att de ligger på den argentinska sidan av gränsen. Argentinska myndigheter har därför kontaktats.
Andreas Fransson växte upp i Luleå och var känd över hela världen för sina banbrytande prestationer inom skidåkningen.  Han blev 31 år gammal. Jean-Philippe ”JP” Auclair kom från Québec och var också ett världsnamn inom extremskidåkning. Han blev 37 år.