Två 8.000-meterstoppar på en vecka

shisha-pangma-double8-bergsportEn tysk-italiensk trio ska försöka bestiga 8.000-meterstopparna Shisha Pangma och Cho Oyo på sju dagar.
Tyskarna Benedikt Böhm och Sebastian Haag samt italienaren Andrea Zambaldi befinner sig nu i baslägret vid Shisha Pangma på 5.600 meters höjd. De tvingades häromdagen avbryta toppförsöket på grund av snömängderna (se filmen längst ned). Ett nytt försök väntas under tisdagen.
Planen för Expedition Double8 är att gå upp på bergen med skidor och stighudar och därefter åka skidor ned. Sträckan mellan bergens basläger ska de cykla mountainbike eller gå. Trion använder ingen syrgas.
Shisha Pangma (8.013 m) ligger i Tibet  och Cho Oyo (8.201 m) på gränsen mellan Nepal och Tibet. De är populära berg eftersom de brukar räknas som de lättaste 8.000-meterstopparna att bestiga.