Klättraren Sarah vann tävlingen Expedition: Clean-Up Kebnekaise

Idag åker Renata Chlumska, Oscar Kihlborg och Håll Sverige Rent till Kebnekaise för att göra en städinsats på vårt högsta berg. Med på expeditionen är klättraren Sarah Eriksson och kompisen Isabelle Carlsson, som vann platserna bland 385 tävlanden.

Vinnarbilden. På väg upp till Ansätten i nordvästra Jämtland och för Sarah representerar vinnarbilden frihet, lycka, en sund galenskap och de oändliga möjligheterna som finns att uppleva i fjällvärlden. Fotograf: Sanna Eriksson
Vinnarbilden. På väg upp till Ansätten i nordvästra Jämtland och för Sarah representerar vinnarbilden frihet, lycka, en sund galenskap och de oändliga möjligheterna som finns att uppleva i fjällvärlden. Fotograf: Sanna Eriksson
25-åriga Sarah och kompisen Isabelle satt i somras och pratade om att de ville göra något äventyrligt i slutet av augusti. Gärna i Kebnekaisetrakten. Gärna en vandring.
Sarah är klättrare, medlem i Stockholms klätterklubb, inomhusinstruktör på Klätterverket i Stockholm och Isabelle är biolog. När tävlingen dök upp i augusti tittade de två vännerna på varandra och sa:
— Okej, här har vi chansen att få vara med om ett äventyr. Vandra upp för Kebnekaise och dessutom göra en insats för både naturen samt allemansrätten. Det här är vår tävling, den måste vi bara vinna!
Och det gjorde de! Sarah skrattar när hon berättar det. Hon har aldrig vunnit en tävling förut så nu är känslan lite surrealistisk. Men det känns helt rätt att få göra en bra insats för vår natur, vår arena.
Vinnare Sarah. Foto: Martin Bejbom
Idag åker de upp till stationen i Tarfala och är borta till fredag. Tisdag till torsdag kommer de att tälta på någon av Rabots eller Björlings glaciärer. Det beror på vädret.
— Vädret ser inte så bra ut… Men jag ser verkligen framemot att vara på en glaciär, att gå på is. Det är första gången och då ska vi även tälta på den! Jag hoppas att få lära mig tips och trix om att vara i den miljön.
Syftet med expeditionen är att lyfta frågor kring nedskräpning, allemansrätt, vår natur och vår arena för att göra det vi tycker om, till exempel klättring.
— Vi kommer att ansluta till Försvarsmaktens läger och hjälpa till att plocka skräp runt Kebnekaise. Jag hoppas verkligen att expeditionen får uppmärksamhet och medvetenhet i dessa frågor sprids, fortsätter Sarah.
Vi på Bergsport önskar lycka till till Sarah och Isabelle! Vi hoppas att senaste veckornas backträning ska vara till nytta nu när ni ska upp till Kebnekaise och göra en insats för allemansrätten, en av klättringens viktiga frågor!
Följ expeditionen på Håll Sverige Rents Facebooksida, Instagram (hallsverigerent) eller Twitter (@HallSverigeRent).