Lyckat klätterläger för 15-20-åringar i Västervik

Förra veckan arrangerade Västerviks klätterklubb årets nationella läger i Västervik för ungdomar 15-20 år. ”Jag känner att jag har förbättrats” och ”jag måste tillbaka” är några av deltagarnas omdömen efter veckan.
Lägret blev fulltecknat redan i början av sommaren och 19 ungdomar från mellersta och södra Sverige tog chansen att bouldra och sportklättra i och runt om Västervik. Trots en hel del regnskurar på eftermiddagarna var det möjligt att klättra ute nästan varje dag.

Fotograf: Jim Wasmuth
Fotograf: Jim Wasmuth
— Höjdpunkten var självklart klättringen som överträffade all förväntningar. Bra organiserat och otroligt roligt att klättra med Jim. Utöver allt detta var stämningen under hela lägret fantastisk. Ett superhärligt gäng!
Fotograf Jim Wasmuth
Fotograf Jim Wasmuth
Lagade maten tillsammans

Alla tältade på Västerviks camping och lagade mat tillsammans i matlag om 4-5 personer, vilket verkligen sammansvetsade lägerdeltagarna. Det sammanfattas med orden:
− Maten har varit god och matlagen har fungerat skitbra.

Alla hittade sina favoritområden

Några områden som besöktes under veckan var Garpedansberget, Lysingsbadet, Rådsklippan, Fruberget och Sjöända. Områdena uppskattades av deltagarna och flera har haft en riktig supervecka, enligt utvärderingarna efter lägret.

Fotograf: Jim Wasmuth
Fotograf: Jim Wasmuth
— Lägret är riktigt bra. 9 stjärnor av 10. Campingplatsen och tälten är grymma med utsikt över hav och ett 10 meters hopptorn. Klätterområdena är underbara.  Fruberget (bouldering) gillade jag mest.
— Det var väldigt roligt och utmanande att klättra utomhus. Jag gillade särskilt sportklättringen på Rådsklippan och Sjöända. Fruberget var också riktigt fint. Maten var god och matlagen fungerade riktigt bra. Det rådde god stämning och vi hade aldrig tråkigt trots att det regnade varje dag.
− Andra dagen var vi på Rådsklippan, långa fina leder samt ett fint rensat överhängsområde. Måste fara dit igen! Man hinner inte klättra allt fint på en dag.
— Kommer nog tillbaka nästa sommar. 4,75 av 5 möjliga klätterrep.
Stort tack till Västerviks klätterklubb som arrangerade lägret!
Svenska Klätterförbundet får bidrag för att arrangera nationella ungdomsläger av Svenskt friluftsliv. Syftet är att ge fler ungdomar möjlighet att klättra utomhus, lära känna nya vänner och lära sig om allemansrätten. I år stod Västerviks klätterklubb värd för lägret.