Klippor kan stängas
Det händer att klätterstopp utfärdas när klättrare missköter sig. Klippor stängs. Så här lät det när Bohusläns Klätterklubb annonserade stängningen av Kvarneberget 2017: “Träd har röjts vid klippan utan att fråga markägaren. Allmän nedskräpning har skett och toalettbesök har inte skötts bra. Markägaren uppfattar också att man satt flera nya bultar på klippan utan att fråga denne om lov”. Det som hände vid Kvarneberget var oacceptabelt: Klättrare gick över gränsen, gång på gång. Varken fågelskydd eller andra riktlinjer hade respekterats. Beslutet att stänga Kvarneberget var klubbens eget, efter flera samtal med närboende och markägare. Det var sista utvägen i ett långt och gediget arbete, där klubben hade uppmuntrat klättrarna att förändra sitt beteende under lång tid.
Vårt accessarbete
Våra klätterklubbar anser att just tillgången till utomhusklättring är ett av förbundets allra viktigaste arbetsområden. På vårt kansli i Stockholm arbetar en resurs med accessfrågor och vi fokuserar både på att bevara de områden som redan finns och på att stötta utvecklingen av nya.
Vi har en accesskommitté med ideella eldsjälar, vars uppdrag är att:
- Samla erfarenheter och kunskap om accessarbete.
- Stötta och ge råd till klubbar och förbundet.
- Ge råd för fördelning av bidrag för accessarbete.
- Uppdatera och sprida aktuell information och access.

Vad klättrare ska tänka på
Vi på Svenska Klätterförbundet och våra klubbar arbetar kontinuerligt med att uppdatera vårt verktyg Accessdatabasen, där du får information och regler om klätterområden.
Accessdatabasen är gratis att använda och den enda platsen som samlar accessinformation för hela Sverige. Kolla där innan du ger dig ut nästa gång – den ger dig goda förutsättningar att göra rätt.
I många fall handlar det kort och gott om att följa allemansrätten. Med den i åtanke tar vi oss långt.

Du ansvar för din säkerhet
Du som klättrar på egen hand ansvarar för din säkerhet. En markägare kan aldrig hållas ansvarig för en olycka på hennes klippa. Se till att ha rätt kunskap innan du ger dig ut: Gå gärna en eller flera kurser med en av våra auktoriserade instruktörer. En grundkurs kan minimera riskerna för ödesdigra konsekvenser – ge dig själv den tiden.
Kontakta oss
Aktuellt

Ordförande Lollo Blomberg om höstens första styrelsemöte

Junior-EM 2023 avslutade säsongen med fem semifinaler

Juniorlandslaget avslutar säsongen med junior-EM i grannlandet

Matilda Söderlund gör Niemisis (9a) i Niemisel

Parakurs för tränare och instruktörer i september

Klättrare svårt skadad utanför Åre – föll till marken från 30 meters höjd

Klätterolyckor vid Norra Ulorna och Rosendal – två personer skadade

Förbundet kommenterar uttagningar till internationella tävlingar

Återstartsstödet en lyckträff för klätterklubbarna

Nu börjar VM i sportklättring i Bern – fyra svenskar deltar

Landslagscoachen om världscupen: ”lederna är väldigt hårda”
