Grönt kort för skolpersonal

Vill ni erbjuda topprepsklättring i skolan, men saknar personal som får säkra? Vi på Svenska Klätterförbundet utbildar gärna - helt kostnadsfritt.

Klätterkul i skolan

Som en del av Riksidrottsförbundets ”Rörelsesatsningen i skolan” driver Svenska Klätterförbundet projektet “Klätterkul i skolan”. Målet är att fler barn ska få möjlighet att upptäcka klättring och på sikt förhoppningsvis bli engagerade och börja klättra i lokala klätterklubbar. 

Så funkar det

Via lokala klätterklubbar utbildar vi skolpersonal i säkringsteknik för topprepsklättring. Efter genomförda kurser för grönt kort ska sedan personalen kunna erbjuda kontinuerliga klättertillfällen, både på idrottslektionerna och på fritids, och få eleverna att upptäcka glädjen med klättring.

Skolorna har även möjlighet att få utrustning: selar, repbromsar, karbiner och krita.

Såväl grönt kort-kursen som utrustningen är kostnadsfri.

Krav för deltagare

För att delta i ”Klätterkul i skolan” behöver ni:

  • Ha en egen eller närliggande klättervägg för repklättring
  • Ansvara för att klätterväggen är besiktigad och säker att klättra på
  • Ha mellan tre och åtta pedagoger (idrottslärare, fritidspersonal) som vill gå en grönt kort-kurs

Spana in skolbesöket

Rombergaskolan i Enköping och Rosendalsskolan i Vallentuna deltog i satsningen under 2023. SKF hälsade på:

2023: 45 utbildade pedagoger

Projektet Klätterkul i skolan resulterade under 2023 i att sex skolor, utspridda från Norrbotten till Blekinge, utbildade 45 pedagoger i grönt kort. En skola i Enköping fick dessutom en egen minde bouldervägg.

Klättermärket

För att göra det roligare och mer utmanande för barnen erbjuder vi på Svenska Klätterförbundet Klättermärket.

Efter genomförandet av sju klätteruppdrag får barnen ett klättermärke i form av en pin. All information och beställning av materialet (pins, checklista och affisch) finns här (länk kommer).

Anmäl intresse

Har din skola tillgång till klättervägg och vill erbjuda eleverna klättring? Kontakta barn- och ungdomsansvarig Nadia Bazydlo för att ta reda hur och när ni kan utbilda personalen.

Utöver grönt kort erbjuder vi kurser för personal som vill bli topprepsinstruktörer inomhus och klätterledare utomhus. Även de är kostnadsfria. Läs gärna mer här.

Tänk på!

Skolor med egen klättervägg ansvarar för att väggen är besiktigad och säker att klättra på innan utbildningen påbörjas.