Midsommarhelgen avgör allt – Budapest sista chansen för Puman

Hannes Puman tog sig till semifinal i Shanghai, men där tog första deltävlingen i OS-kvalserien slut. Nu väntar Budapest.

Hannes Puman under semifinalen i lead, Shanghai. Kazushige Nakajima/IFSC

En tjugondeplats i semifinalen i OS-kvalseriens första deltävling gör det till en utmaning för Hannes Puman att ta en plats i OS i Paris. Men det är inte omöjligt.

Hannes kan ta med sig 21, av maximala 51 poäng, från Shanghai till Budapest, vilket räknas till det totala resultatet i den korta OS-kvalserien, OQS-serien. Samtidigt det är bara 10 poäng upp till tiondeplatsen som ger en OS-kvalplats. Serien ger 10 eller 12 platser till OS. Exakt hur många det blir beror på två faktorer:

  • Frankrike, som värdland för OS, har en garanterad plats i de olympiska spelen. Skulle de kvala sina klättrare via OQS, så får tillfaller värdlandsplatsen OQS-serien istället.
  • Internationella olympiska kommittén (IOC) kan dela ut en ”universality”-plats bland klättrare på en specifik lista. De som kan få dessa platser måste vara med i OQS och komma minst topp 36. Lyckas dessa klättrare inte, tillfaller den platsen också OQS.

Här finns resultatet från Shanghai.
Här ser ni hur poängen fördelas.