Knabäck och Neubeck om SM Patrull 2024 – häftig tävling i unik fjällmiljö

Hur var årets SM i skidalpinism? Daniel Knabäck från skidalpina kommittén och Truls Neubeck, funktionär, berättar om arrangemanget. Då det tyvärr inte var några damlag som ställde upp, kom guldkampen att handla om fyra herrlag, slår Knabäck och Neubeck fast. Nytt för i år var att bergsguiderna Gustav Mellgren och Martin ”Brucan” Lundberg hade de viktiga rollerna som banläggare och säkerhetsansvariga.

Laget Sjeiken, med Oliver Hale, Kiruna KK och Erik Engström, Ölands KK, vann SM i skidalpinism 2024. Foto: Henrik Dahlstedt

April i Kebnekaisefjällen hade bjudit på kallt och klart väder, en hel del snö hade fallit de senaste dagarna och de höga bergen såg riktigt inbjudande ut för både turer, klättring och utförsåkning. Men torsdagen före tävlingarna var det riktigt blåsigt, varför det inte gick att vara ute på banan och förbereda. Prognosen inför fredagens första tävlingsdag såg, som tur var, betydligt bättre ut. Det var svårt att veta hur mycket vädret hade påverkat förhållandena ute på fjället, så banläggarna fick komma med olika banförslag på race-mötet kvällen innan, utifrån vad som skulle kunna vara möjligt.

Det blev alltså en tidig start för bergsguiderna Gustav och ”Brucan”, för att checka om vi kunde gå den tänkta huvudbanan för dag 1. Det visade sig lyckligtvis att vi kunde göra det. Vädret var perfekt, med strålande sol, några minusgrader och lätt vind. Endast i slutet på dagen skulle det dra in lite moln.

Starten gick klockan 9.00 vid Kebnekaise fjällstation. Totalt kom 16 lag till start (nio i alpin herr- och fyra i alpin mix-klassen). Dessutom deltog tre lag i touringklassen, som inte är en SM-klass.

Banan inleddes med den klassiska dalgången upp Jökelbäcken för att sedan gå över Björlings glaciär och till den klassiska klättringen upp för Östra leden till Kebnekaises sydtopp. Väl där fortsatte banan ut över snökammen till Kebnekaises nordtopp och vidare ner för de uppsatta repen i klätterleden mellan nordtoppen och Halspasset. Förhållandena var fina och det var relativt lättklättrat med stegjärn på pjäxorna och skidorna på ryggsäcken. Väl i Halspasset bjöds det på brantåkning i perfekta snöförhållanden, där de snabbaste lagen fick spåra ner för den över 40 grader branta sluttningen. Efter detta var det ett långt utförsåk ner för Isfallsglaciären och vidare till Tarfalastugan. Från Tarfala blev det på med stighudar och uppför en bit mot Kaskasatjåkka (upp till cirka 1600 möh) för att där ta av stighudarna och åka tillbaka till Tarfalastugan. Väl där var bar det uppför igen, över den flacka Storglaciären och den korta branten i södra nischen. Väl där var det dags att åka utför för Jökelbäcken och fjällstationen igen. Som vanligt avslutades banan med en runda upp till Storsten och tillbaka. Totalt innebar första tävlingsdagen 2700 höjdmeter och en sträcka på 28 kilometer.

Det var en förhållandevis tät kamp i herrklassen. Andra dagens jaktstart innebar fyra lag som startade inom 19 minuter. Vädret på lördagen var lite sämre, -3 till +3 grader med en blandning av strålande sol, regn och snöfall. Då det dessutom var en mer instabil lavinsituation på fjället blev det en bana i lite lägre terräng. Första start var vid 10.00 och vid 10.30 hade alla kommit iväg i en vågstart. Banan började med en slingrig tur mellan stugorna på fjällstationen, där gäster och personal hade samlats för att heja fram dagens tävlande. Ute på fjället bar det upp till Storsten för att sedan åka ner till den lilla branta klippväggen Kaipak. Deltagarna gick en via ferrata ut längs en hylla för att med skidor på ryggsäcken fira sig 30 meter längs klippväggen. Därefter på med skidorna och vidare ner mot stationen igen, för att sedan ännu en gång gå upp i Jökelbäcken och vända vid cirka 1500 möh. Efter vändan upp i Jökelbäcken gick de tävlande upp i Kitteldalen till Kittelsjön på 1250 möh, för att där vända nedåt till skoterleden i Laddjuvaggi. Från botten av dalen avgjordes nu tävlingen meden tur upp till Storsten via fjällstationen och ett sista utförsåk ned till mål vid Kebnekaise fjällstation. Totalt bjöd den andra tävlingsdagen på 1600 höjdmeter och 18 kilometer.

SM-guldet i herrklassen togs hem av laget Sjeiken med Oliver Hale, Kiruna KK och Erik Engström, Ölands KK med en totaltid på 8.33, Silvret gick till laget Bill&Bull med Robin Nordmark, Kiruna KK och Nicolas Lindgren, Kiruna KK med en totaltid på 8.42 och bronset gick till Fjälberget Skimo med Martin Johansson, Dalarnas KK och Anton Larsson, Dalarnas KK, med en totaltid på 9.06. I mix-klassen så tog laget Schwiimen Ski med Rikard Ottermark, Kiruna KK och Kristina Nordebo, Kiruna KK, med en totaltid på 9.42, hem guldet.

Allt som allt var det en lyckad SM-tävling, som kunde genomföras i den helt unika miljö som KebClassic erbjuder. Vi hoppas att årets fina prestationer kan inspirera fler att utmana om SM-guldet i såväl herr som dam- och mixklassen nästa år.

Ett stort tack till STF, Kebnekaise fjällstation och alla funktionärer som möjliggjorde årets tävling, samt till banläggarna och säkerhetsansvariga bergsguiderna Gustav Mellgren och Martin ”Brucan” Lundberg.

Daniel Knabäck, Svenska Klätterförbundets skidalpina kommitté
Truls Neubeck, funktionär

Ovanstående bilder gör sig bäst i en dator.


Läs mer: Resultatet för SM Patrull och hela Keb Classic 2024