Stenturné med Tobias Bauer – professorn som kan allt om klippor

Sportklätterlandslaget och LKAB bjuder in till en kostnadsfri föreläsningsturné med klättraren Tobias Bauer. Först ut är Luleå, den 9 februari 2024, därefter följer Kiruna och förhoppningsvis ett par orter söderut. Som professor i geologi har Bauer koll på det viktigaste för klättrare: Sten.

Varför blev du intresserad av sten?
– Jag är uppvuxen i Alperna och har klättrat i berg hela mitt liv. Det blev ganska naturligt att jag intresserade mig för sten när jag var omgiven av berg hela tiden. Det som fascinerade mig mest var all veckning man såg.

Förlåt en okunnig, men vad är veckning?
– Veckning uppstår när två kontinentplattor kolliderar och berggrunden deformeras. Allt börjar tryckas ihop och bergarterna blir böjda – veckar sig.

Varför ska jag som klättrare gå på föreläsningen?

– Det kan vara en fördel att förstå bergarter bättre. Genom att förstår hur olika bergarter bildas och vilka egenskaper de har, kan man bedöma bättre hur bra olika bergarter håller. Det kan vara viktigt när man ska lägga säkringar, placera borrbultar eller när man ska bedöma risk för stenras.

Vilken är den coolaste stentypen du vet?

– Pseudotachelit! Det är en bergart som bildas i förkastningar genom jättesnabb rörelse och hög friktion. När två block av berg glider snabbt på varandra uppstår det så mycket friktionsvärme att berget börja smälta. Sedan kyls det ner snabbt och glas bildas. Det låter lite udda, men man kan hitta det oftare än vad man tror – även i Norden.


FAKTA/STENFOKUSERAD

Turnén börjar på Luleå Tekniska Universitet den 9 februari, 19.00, i sal A117 (sökbar karta över universitetet). Fler datum lanseras efterhand, men Kiruna står näst på tur.

Föreläsningen är kostnadsfri. Arrangörer är svenska sportklätterlandslaget och LKAB.