Tove Alexandersson efter guldet: ”Jag hade inte koll på vilka jag gått om…”

Det blev en superstart på EM i skidalpinism. Tove Alexandersson inledde mästerskapet med ett guld i det individuella loppet. – Jag fick verkligen kämpa, säger stjärnan.

Tove Alexandersson tog guld i individuella loppet under EM 2024. Foto: Henrik Dahlstedt

Sverige deltar med åtta atleter i europeiska mästerskapen i Frankrike. Tove Alexandersson intygar att det var tufft både uppför och utför under måndagens individuella lopp, där hon tog hem den ädlaste valören.

Att tävla i det individuella loppet i skidalpinism är bland det tuffaste man kan göra, och jag fick verkligen kämpa både uppför och utför. Men jag är väldigt nöjd med loppet och känns verkligen kul att vara tillbaka och tävla, säger hon, som tog en paus från skidalpinismen under förra säsongen.

Tove Alexandersson mötte en utmaning i loppets inledning:

Jag gjorde en liten krasch i början men kom snabbt upp igen, men bindningen hade vridit sig och jag fick stanna och fixa det. Så då tänkte jag att nu måste jag köra på uppför. Men eftersom sikten var så dålig hade jag inte koll på vilka jag gått om förrän jag kom till toppen och fick höra att jag var i ledningen där. Då tänkte jag: Jaha, men nu är jag väldigt trött…

Landslagscoachen Hector Haines är djupt imponerad av Toves prestation:

Vilken dag! Naturligtvis har jag alltid trott att atleterna skulle göra sitt bästa, men jag är ändå enormt imponerad. Uppenbarligen är Toves seger en för rekordböckerna, och en klassisk uppvisning av hennes förmåga som elitidrottare. Att hantera problem, omarbeta tävlingsstrategin mitt i loppet och ta vinsten var verkligen något att se och vara en del av, säger han.

Sverige deltar med totalt åtta atleter under EM, många av dem unga och lovande. Hector Haines ser med tillförsikt på resten av tävlingarna, som pågår till 12 januari.

Nästan lika imponerande som Tove var de andra svenska atleternas grit, beslutsamhet och potential. Trots att alla är unga och relativt oerfarna, pressade de sig och åkte över mållinjen sugna på mer racing! Det är bra. Vi har tre lopp kvar och jag är lika taggad för alla, säger han.


Tävlingsprogrammet

Onsdag 10 januari: Sprint
Torsdag 11 januari: Vertikal
Fredag 12 januari: Mixstafett