Nyturer i alpin stil belönas med Piolets d’Or

Tre replag vinner årets Piolets d’Or-pris för nyturer i Peru, Nepal och Pakistan.

Paul Ramsden på The Phantom Line på Jugal Spire i Nepal.

Piolets d’Or delas ut till alpinister som genomfört imponerande prestationer. Den 14-16 november hålls prisceremonin i franska Briançon. Årets pristagare är:

  • Alik Berg och Quentin Roberts, båda från Kanada, som i juli gjorde nyturen Reino Hongo (1100 m, grad M7, AI5+) på Jirishanca (6125 m) i Peru. De klättrade i alpin stil och följde den syd-sydöstra pelaren. Den tredje dagen tog de sig upp för den vertikala slutväggen, som bjöd på osäkrade replängder och som stundtals var lika svåra och farliga för både försteman och andreman.
  • Brittiska klättrarna Tim Miller och Paul Ramsden som i april 2022 gjorde förstabestigningen av The Phantom Line (1200 m, grad ED+) på den norra sidan av en oklättrad och namnlös topp (6563 m) i Jugal Himal-området i Nepal. Toppen döptes efteråt till Jugal Spire. Det tog 37 replängder och de bivackerade fyra gånger, den sista gången i en liten grotta.
  • Fransmännen Christophe Ogier, Victor Saucède och Jérôme Sullivan blev i juni förra året de första att ta sig till toppen av Pumari Chhish East (6850 m) i Karakoram i Pakistan. De etablerade leden The Chrystal Ship (1600 m, grad M7, 6b, A2) och försökte friklättra så mycket som möjligt. Bestigningen tog fem dagar.

Senaste nytt: