Dödsolycka i USA – repet kopplade ur sig från ankaret

En 18-årig kvinna dog efter ett markfall i Alabama i USA. Hon skulle sänkas ned på topprep då repet kopplade ur sig ur karbinerna som satt i ankaret.

Ett ankare i USA av typen ”mussy hooks”: två kraftiga karbiner med stor ”näsa” och som inte är låsbara.

Olyckan inträffade i Sand Rock den 14 oktober. Kvinnan klättrade leden på topprep. Ankaret var av typen ”mussy hooks”, som är vanlig i USA och består av två kraftiga karbiner som inte är låsbara.

Replaget hade förstärkt ankaret med en skruvkarbin. Repet löpte alltså genom ankarets två karbiner samt skruvkarbinen. 

Kvinnan var sist att klättra och skulle ta bort skruvkarbinen och därefter sänkas ned. Då föll hon nästan 30 meter fritt till marken och omkom.

Vad som orsakade olyckan är inte klarlagt, men antagligen befann hon sig ovanför eller bredvid ankaret när hon skulle ta bort skruvkarbinen. Och när hon lutade sig tillbaka för att sänkas ned sedan lade sig repet över karbinernas grindar och tryckte ned dem, vilket gjorde att repet lösgjorde sig helt från ankaret.

Bergsguiden Karsten Delap visar på Instagram en trolig förklaring till hur olyckan gick till.

Enligt Mikael Knutsson, utbildningsansvarig på Svenska Klätterförbundet, har liknande olyckor inträffat förut.

– Det är en känd risk med just den här typen av ankare och som nämns i kurslitteraturen till exempelvis kursen i sportklättring. Man ska aldrig klättra ovanför eller vid sidan av sådana här ankare, säger han.

Problemet ligger dels i karbinernas konstruktion med en stor ”näsa” som repet kan fastna i, och dels i att karbinerna inte är låsbara. Dessutom ökar risken om karbinerna är fixerade i ankaret och inte kan röra sig.

– Olyckan hade kunnat undvikas om klättraren hade haft en ”cowtail” och gjort på samma sätt som man gör när man kopplar om repet i ett bultat ankare. Det vill säga att först koppla in en cowtail i ankaret och när klättraren är klar, hänga i repet och belasta det innan man kopplar bort cowtailen, säger Mikael Knutsson.

Vill du gå en kurs i sportklättring? Sök på nätet efter en auktoriserad klätterinstruktör eller fråga närmaste klätterklubb.

Senaste nytt: