Landslagscoachen om världscupen: ”lederna är väldigt hårda”

Världscupen i klättring rullar vidare med Fredrik Serlachius och Hannes Puman som Sveriges representanter. Hittills har det inte blivit någon semifinalplats, men det har varit nära.

Fredrik Serlachius i helgens världscup i Chamonix. Foto: Fredrik Berg

Landslagscoachen Oskar Norberg har precis kommit hem till Luleå efter den senaste tävlingen i Chamonix.

– Hannes och Fredrik är kvar där nere och tränar i Villeneuve i dag. I går tränade de i Lausanne, berättar han.

Världscupen brukar börja på våren med en serie bouldertävlingar och övergår i juni till leadtävlingarna. Hannes Puman har varit med på flesta av tävlingarna och hittills har det gått bäst på boulderväggen.

– Han har varit runt topp 30 på fyra av fem bouldertävlingar, vilket är jättebra med tanke på att han är leadspecialist.

I bouldering är det de 20 bästa, och i lead de 26 bästa, som går vidare från kvalet till semifinal. Med tanke på att marginalerna är pyttesmå så innebär det att en klättrare som hamnar på plats 30-40 står precis på tröskeln till semifinal. Det kanske bara hade krävts att toppa ut ett boulderproblem till eller göra två moves till på ledväggen.

– Både Fredrik och Hannes klättrar väldigt bra. Det syns att det har hänt saker, lederna är väldigt hårda. Men vi måste vara lite bättre. Det är tajtare i startfältet nu och de andra är inga nybörjare, nivån är väldigt hög, säger Oskar.

Från vänster: Fredrik Serlachius, Hannes Puman och coachen Oskar Norberg. Foto: Fredrik Berg

Fredrik Serlachius har främst deltagit i leadtävlingarna och brukar hamna på plats 60-70 ungefär.

– Han behöver få en fullträff, det vore så kul att få in honom i semifinal. Sedan ska man komma ihåg att Fredrik pluggar vid sidan av klättringen och inte har samma förutsättningar som Hannes, som ju klättrar på heltid.

Det handlar inte bara om att toppa formen, vara fokuserad och ha lite flyt. Klättrarna måste också hålla sig friska och skadefria. Hannes Puman hade otur i Innsbruck i mitten av juni när han åkte på campylobacter och blev rejält magsjuk. Han tvingades hoppa över tävlingen i schweiziska Villars och kom tillbaka till världscupen i helgen.

Kommande helg är det dags för nästa leadtävling, denna gång i franska Briançon. Både Hannes och Fredrik ställer upp.

I början av augusti blir det VM i Bern och då tar världscupen en paus för att återkomma i september med de sista två leadtävlingarna.

Alla resultat från tävlingarna finns på IFSC:s hemsida.

Hannes Puman i Chamonix. Foto: Fredrik Berg
Fredrik Serlachius. Foto: Fredrik Berg

Senaste nytt: