Erik ”Bygg” Johansson, svensk mästare i skidalpinism, dog i lavinolyckan

Svenske mästaren i skidalpinism, Erik ”Bygg” Johansson, omkom i lavinolyckan i norska fjällen på trettondagen. Han och två vänner var på topptur när olyckan inträffade.

Erik ”Bygg” Johansson under Keb Classic 2022. Foto: Henrik Dahlstedt

”Bygg”, som han kallades, var på topptur med två vänner på fjället Moanebba i Rauma kommun i Norge på trettondagen.

Larmet nådde räddningstjänsten runt klockan 13, men på grund av kraftiga vindar kunde räddningshelikoptern inte landa förrän ett par timmar senare, uppger Dagens Nyheter. Erik och vännerna fördes till St Olavs hospital i Trondheim, där Erik avled.

– Vi vet inte om förseningen hade någon påverkan på utfallet. Men man utförde hjärt- och lungräddning så snart man fick ut honom. Man har gjort det man kunde göra, säger Arild Reite, operationsledare på polisen i Møre och Romsdal, till dn.se.

I april 2022 vann Erik ”Bygg” Johansson SM i skidalpinism, Keb Classic, tillsammans med Markus Lundholm. Utöver skidalpinism sysslade han med bland annat klättring, orientering, skidorientering, multisport och skidåkning.

Svenska Klätterförbundet har varit i kontakt Tranemo IF Skidklubb för att verifiera uppgifterna. De skriver fint om den mycket omtyckte ”Bygg” på Facebook: ”Topptursskidåkning var en viktig del av Eriks liv där han var känd för sin höga kunskap och goda kapacitet inom området”.