Tim Bogdanov bestiger Dhaulagiri

Tim Bogdanov från Göteborg har som förste svensk bestigit Dhaulagiri, 8167 m, i Himalaya. Bestigningen gjordes utan syrgas.

Dhaulagiri är världens sjunde högsta berg och ligger i Annapurnamassivet i Nepal. Det var i förra veckan som Tim Bogdanov kunde berätta nyheten på sociala medier:

– Efter en försenad expedition på grund av jordskred och en förkortad acklimatiseringsperiod fick vi chansen att nå toppen den första oktober. Det har varit hårt, kallt och vackert, precis som en tuff 8000-meterstopp ska vara. Med hjälp från ett starkt och erfaret ”rope-fixing team” lyckades vi ploga oss igenom den djupa snön och nå toppen.

Resan började i augusti med acklimatisering i Khumburegionen. I september begav sig Tim och resten av expeditionen till byn Marpha. Färden dit komplicerades av kraftiga regn och jordskred som blockerade vägen på flera ställen.

– Efter tre nätter i Marpha påbörjade vi vår tre dagar långa vandring till baslägret. Vi passerade två 5000-meterspass på vägen och fick se några verkligen vackra områden, som Hidden Valley. Vädret var generellt bra med lite regn ibland. Det var en bra start på acklimatiseringsprocessen. Några av klättrarna som anlände senare flög in med helikopter till baslägret, skriver Tim.

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Tim Bogdanov (@timbogdanov_mountains)

Läger på 4100 meters höjd.