Rekordstort JSM på BLX

Under lördagen genomfördes äntligen en nationell klättertävling i Sverige: JSM i bouldering. Det var den första nationella tävlingen sedan oktober 2020. Att det var en efterlängtad återkomst märktes – tävlingen slog rekord i antal deltagare, med hela 110 anmälda. I junior-SM tävlar klasserna Ungdom B, Ungdom A och Junior, och deltagarna är i åldrarna 14-19 år.

Foto: Björn Pohl

↝ Se gärna JSM boulder och Kids boulder i efterhand på vår Youtubekanal.

Då ingen nationell tävlingsverksamhet har funnits sedan senaste JSM-tävlingarna, så förstod vi på förhand att intresset skulle vara stort för att äntligen få träffas och klättra häftiga tävlingsproblem. Dessutom gick tävlingen på nya gymmet BLX i Stockholm, som ligger på taket av Mall of Scandinavia, vilket säkert bidrog till intresset: 110 anmälda är mycket.

På plats möttes ungdomarna av stor variation i de utmanande problem som väntade. Hårda problem till trots var humöret på topp och klättrarna gav prov på både envishet och stor kreativitet kring hur de tacklade utmaningarna.

Foto: Björn Pohl

Efter kvalet väntade finalen, där klasserna Ungdom B och A skulle avgöras utomhus på BLX’ stora tävlingsvägg. Stockholm, som så här års kan bjuda på fint höstväder, visade tyvärr upp en bister sida. Temperaturer runt 10 grader och kall vind gjorde att alla finalister fick kämpa, inte bara mot hårda problem utan även mot vädret. Som tur var hjälpte härlig publik till att hålla ångan uppe – väldigt uppskattat.

Foto: Björn Pohl

Med tanke på vädret så avgjordes juniorfinalerna inomhus. De fick klättra i värmen inomhus. Avslutningsvis blev det en lyckad uppstart som på något sätt också markerar en nystart och en förhoppning om att gå mot tider där fler tävlingar, och andra sammanskomster, kan börja genomföras igen.

Prispallen junior dam
Prispallen junior herr
Prispallen ungdom A dam
Prispallen ungdom A herr
Prispallen ungdom B dam

Prispallen ungdom B herr

Ett stort stort tack till arrangören Solna Klätterklubb, med tävlingsledaren Markus Kern i spetsen för alla volontärer, samt BLX.

Junior herr
1. Malakia O’Connor, Solna Klätterklubb
2. Elias Lund, Nacka Värmdö Klätterklubb
3. Alexander Ristinmaa, Skånes Klätterklubb

Junior dam
1. Tua Jacobsson, Nacka Värmdö Klätterklubb
2. Linda Jakobsson, Skånes Klätterklubb
3. Sofia Cellini, Kvibergs Klätterklubb

Ungdom A herr
1. Elliot Eriksson, Nacka Värmdö Klätterklubb
2. Ruben Blom Karlsson, Solna Klätterklubb
3. Albin Meyer, Västerås Klätterklubb

Ungdom A dam
1. Linda Asterling, Kvibergs Klätterklubb
2. Thea Novak, Kvibergs Klätterklubb
3. Livia Ståhl, Västerås Klätterklubb

Ungdom B herr
1. Gabriel Kern, Solna Klätterklubb
2. Simon Borgh, Nacka Värmdö Klätterklubb
3. Filip Thuresson, Solna Klätterklubb

Ungdom B dam
1. Nathalie Vendsalu, Solna Klätterklubb
2. Astrid Muth, Kvibergs Klätterklubb
3. Lujza Török, Solna Klätterklubb

Fullständiga resultat finns här.