OS i Tokyo – så går det till!

Janja Garnbret från Slovenien är en av storfavoriterna under OS i Tokyo. Foto: IFSC

Hur kan man följa OS-tävlingarna i klättring och vilka är favoriterna? Här får du en snabbguide.

Hur går tävlingarna till?

För er som inte vet så mycket om klättring som tävlingssport kan vi rekommendera den här introduktionsvideon.

20 män och 20 kvinnor tävlar i varsin klass. Tävlingsformatet kallas “combined” och skiljer sig från till exempel världscuptävlingar. I OS måste alla deltagare ställa upp i de tre grenarna lead, bouldering och speed. Sedan räknas resultaten ihop. Det är alltså det sammanlagda resultatet som räknas.

Först sker en kvalomgång. De åtta bästa går vidare till final. Någon semifinal finns inte. I finalen kör man en ny runda med alla grenar.

När är klättertävlingarna?

  • Kvaltävlingar (herrar): Den 3 augusti kl 10.00 (speed kl 10.00, bouldering kl 11.00 och led kl 14.10).
  • Kvaltävlingar (damer): Den 4 augusti kl 10.00 (speed kl 10.00, bouldering kl 11.00 och led kl 14.10).
  • Final (herrar): Den 5 augusti kl 10.30.
  • Final (damer): Den 6 augusti kl 10.30.

Tiderna är angivna i svensk tid.

På den internationella sportklätterfederationen IFSC:s hemsida kan man läsa mer om OS-tävlingarna och de olika deltagarna.

Hur kan jag se tävlingarna?

Tävlingarna går att se live på discovery+, som har sändningsrättigheterna till OS. Lägsta pris är 129 kr och då får man ett abonnemang som räcker en månad.

Vem vinner?

En självklar guldfavorit på damsidan är 22-åriga Janja Garnbret från Slovenien som leder världsrankingen i både lead och boulder. Hon har också presterat hyfsat i speed.

På herrsidan är Adam Ondra, 28, från Tjeckien en klar medaljfavorit men han har gott om konkurrens från andra. Ondra leder världsrankingen i lead, tillhör världstoppen i bouldering men brukar samtidigt göra relativt dåliga resultat i speed. Hemmanationen Japan har flera superduktiga klättrare, särskilt i bouldering, bland andra Tomoa Narasaki.

Varför är inte Sverige med?

Eftersom klättring är en ny OS-sport satte IOC, den internationella olympiska kommittén, ett väldigt lågt tak på hur många deltagare som fick vara med.

Det var extremt hård konkurrens om platserna. Alla tävlande fick samla kvalificeringspoäng under internationella tävlingar. Sverige lyckades tyvärr inte få med någon klättrare i OS.