Dödsolycka på autobelay i USA

En kvinna omkom när hon föll till golvet från 12 meters höjd på en vägg med autobelay i en klätterhall i Colorado, USA.

Dödsolyckan inträffade i Ascent Studio Climbing & Fitness i staden Fort Collins den 12 juni, uppger flera amerikanska medier.
Polisens presstalesman Brandon Barnes säger till tidningen Coloradoan att man inte funnit några brister i utrustningen och att det verkar som om kvinnan ”kopplats ur” autobelay-systemet.

Det har tidigare inträffat en mängd incidenter med autobelay runtom i världen när klättrare har glömt bort att koppla in sig och börjat klättra helt osäkrade. Minst ett par klättrare har omkommit.

Detaljerna kring dödsolyckan i USA är ännu inte kända, men Robin Dahlberg i Svenska Klätterförbundets säkerhetskommitté befarar att samma sak har inträffat igen.

– Den absoluta majoriteten av olyckorna och allvarliga tillbuden har samma grundorsak. Vi har sett det under många års tid och vi har formulerat förslag på lösningar till klubbar och hallar, säger han.

Det hittills bästa sättet att stoppa incidenter med ofrivilligt osäkrad klättring är att göra det fysiskt omöjligt för klättrare att ta sig upp på väggen utan att koppla in sig.

– Olyckor och tillbud inträffar när åtkomsthindret antingen är för litet eller inte fyller sin funktion genom att det sitter grepp på sidorna så att man kan klättra runt det, säger Robin.

– Vi kan tydligt se att hallar som följer råden i princip har varit förskonade från olyckor och tillbud på autobelay. Vi kan också se motsatsen hos hallar som inte följer råden.

I intervjun nedan berättar klättraren Sam om sin olycka 2019 när hon glömde klippa in sig i autobelay-systemet i klätterhallen The Prop Store i skotska Glasgow.

Så undviker klubbar misstagen med autobelay