Klätterlandslaget laddar inför världscupen

Nu drar det svenska klätterlandslaget ut i Europa. Flera världscuptävlingar står på programmet under juni och juli.

Årets tävlingssäsong välkomnas av våra landslagsatleter. Förra året ställdes i princip alla tävlingar in på grund av pandemin.

– Det är jättekul att komma iväg och tävla igen. Framför allt är det kul att vi kommer med ett så stort gäng till Innsbruck i nästa vecka. Superkul att alla kan och vill åka, säger förbundskaptenen Björn Strömberg.

Men även om säsongen ser relativt normal ut på ytan är det mycket som är annorlunda, menar han.

– Logistiskt har det varit en mardröm med alla reseregler och restriktioner. Allt kostar mer, både i tid och pengar. Det är PCR-tester, färre avgångar med flyg, dyrare biljetter och man måste ta risken att man hamnar i karantän utomlands. Skulle en i laget bli sjuk på plats så finns risken att ingen annan i laget får tävla heller.

Landslaget har hittills i år varit representerat på en Europacuptävling i boulder i Klagenfurt i Österrike, och därefter en bouldervärldscup i schweiziska Meiringen. Ingen svensk gick dock vidare till semifinal.

Med början den 22 juni är det dags för världscuptävlingar i Innsbruck i Österrike, med grenarna para, boulder och lead. De som tävlar för Sverige är Hannes Puman, Fredrik Serlachius, Emil Abrahamsson, Ymer Alber, Daniel Nygren, Fabian Förander, Katrin Amann, Alexandra Gullberg, Tove Wåhlin och Johanna Sörbom.

För paraklättraren Daniel Nygren blir det den första internationella tävlingen sedan sommaren 2019. Han ställer även upp i en världscuptävling i juli.

– Daniel gör två tävlingar nu i sommar för att få upp rutinen, men siktet är inriktat på VM i Moskva i september, säger Björn.
Efter Innsbruck ser sommarens tävlingsschema ut så här för Sveriges del:

  • 1-3 juli. Världscup lead. Villars, Schweiz. Svenska deltagare: Hannes Puman, Fredrik Serlachius, Fabian Förander.
  • 12-13 juli. Världscup lead. Chamonix, Frankrike. Svenska deltagare: Hannes Puman, Fabian Förander, eventuellt även Ymer Alber.
  • 15-18 juli. Världscup lead, para. Briançon, Frankrike. Svenska deltagare: Hannes Puman, Fabian Förander, Daniel Nygren.

Tävlingarna streamas på den internationella sportklätterfederationen IFSC:s Youtube.