Emma och Anton besteg Sveriges högsta toppar

Emma Svensson och Anton Levein klättrade alla svenska fjälltoppar över 2 000 meter på cirka tre veckor. Nu är de nominerade till tävlingen Årets äventyrare.

Emma och Anton, båda bosatta i Stockholm, påbörjade äventyret den 25 juni förra året och begav sig först mot Pårtemassivet i den södra delen av Sarek. De avslutade resan med Sielmmatjåkka två-tre veckor senare.

De besteg Sveriges alla 2000-meterstoppar, som är 13 till antalet om man räknar Akkas dubbeltopp som två. Och nu konkurrerar de om priset som Årets äventyrare.

Kaskasapakte blev den största utmaningen, i alla fall klättermässigt.

– Det var dåligt väder och kallt, blev klättring med handskar och stegjärn. Jag minns speciellt en svaliknande sektion som var exponerad och lite mentalt utmanande, berättar Anton.

– I övrigt var det nog att vada Smajlajjåhkå. Vi var på plats en vecka innan sommarbron lagts ut och det var rejält tryck i strömmen. Vi vadade ner till midjan och fick ha rejält med is i magen.

I en inspirerande film som är över en timme lång kan man följa Emma och Anton under resan, se ett kortare utdrag från Kaskasapakte nedan. På Antons blogg kan man läsa hans dagbok.

– Det bästa med det här äventyret var att få upptäcka en del av Sverige jag sett väldigt lite av tidigare. Det är extremt vackert men nästa gång kommer jag tillbaks när myggsäsongen är över, säger Emma Svensson.

– Finaste minne för mig så här i efterhand var nog kontrasterna på Akka, med snöstorm som sedan gick över i en fantastiskt vacker soluppgång, säger Anton.

Dokumentären om Emma och Antons klätterresa

Intervju med SVT Norrbotten 2020-07-09

Bilder från dokumentärfilmen:

Sveriges fjälltoppar över 2 000 meter

Fjäll Område Höjd i meter
Kebnekaise, nordtoppen Kebnekaise 2 097
Kebnekaise, sydtoppen Kebnekaise 2 095
Sarektjåkkå, stortoppen Sarek 2 089
Kaskasatjåkka Kebnekaise 2 071
Sarektjåkkå, nordtoppen Sarek 2 054
Kaskasapakte Kebnekaise 2 040
Sarektjåkkå, Bucht-toppen Sarek 2 030
Sarektjåkkå, sydtoppen Sarek 2 025
Palkattjåkkå Sarek 2 016
Akka, stortoppen Stora Sjöfallet 2 011
Pårtetjåkkå Sarek 2 007
Sielmmatjåkka Kebnekaise 2 004

Källa: Lantmäteriet 2020-02-21. Notera att Akkas stortopp är dubbel och den lägre toppen är också över 2 000 meter.