Sportklättringens Emma Hawke utvald till OS-satsning

Emma Hawke, coach för juniorlandslaget i sportklättring, har utsetts till deltagare i ett nytt SOK-program. 20 lovande tränare är med i satsningen, med målet att fler kvinnor ska coacha svenska OS-atleter.

Emma Hawke, gravid och i full färd att coacha Hannes Puman.

En kvinna på tio män. Så ser fördelningen ut när det gäller tränare i den svenska OS-truppen. Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, vill förändra siffran med en satsning där Svenska Klätterförbundets Emma Hawke deltar.

– En fantastisk möjlighet för kvinnliga tränare i Sverige just nu, och framtidens tränare, säger hon.

Ulrika Sandmark är ansvarig för projektet för SOK:s räkning och förbundskapten i simning. Hon menar att kvinnor är en ”outnyttjad potential” när det gäller tränarkarriärer i Sverige, men pekar på en utmaning:

– Vi tror att framtidens ledarskap behöver bli mer hållbart för att locka kvinnor. Det behövs till exempel lösningar som underlättar under småbarnsåren, säger hon.

Emma Hawke är mitt i inskolning på förskola när vi hörs om programmet, så där som det är ”mitt i livet”. Hon hyllar initiativet,

– Jag ser fram emot att samarbeta med tränare på elitnivå i andra idrotter, utveckla mitt eget coachande och dela erfarenheterna såväl med de andra i programmet som med landslagsatleterna, säger hon.

Målet med satsningen är att öka andelen kvinnliga tränare till 35-50 procent. Sommar-OS i Los Angeles 2028 är ett delmål, vinter-OS år 2030 utgör huvudmålet.


FAKTA: Få kvinnliga tränare

Enligt rapporten ”Jämställdhet bland idrottens ledare”, som Riksidrottsförbundet gjorde 2019, är 70 procent av ledarna/tränarna inom de svenska landslagen män. Under de senaste fem sommar-OS var bara tio procent av de svenska tränarna kvinnor, trots att andelen kvinnliga atleter var över hälften.


FAKTA: 20 lovande tränare

Programmet består av 20 tränare från 13 individuella sommaridrotter. Dessa tränare ingår:

Emma Hawke, klättring
Amanda Högström, badminton
Johanna Karlsson, badminton
Lina Skoghagen, boxning
Lotta Andersson, brottning
Cornelia Kronwall, brottning
Johanna Gullroos, bågskytte
Malin Sundström, friidrott
Lotta Borgius, friidrott
Johanna Vikström, friidrott
Therese Larsson, golf
Janie Ahlström, gymnastik
Sofia Paldanius, kanot
Josefine Nordlöf, kanot
Malin Källström, rodd
Jenny Gustavsson, simning
Maria Öhman, simning
Claire Vilshed, simning
Johanna Larsson, tennis
Annie Andersson, triathlon