Brons till Tove Alexandersson i vertikalen – Sveriges första medalj på fyra år

Efter en tuff kamp om guldet tog Tove Alexandersson brons i skimons vertikal i VM i Andorra på torsdagen. Medaljen är Sveriges första sedan 2017.

Tove Alexandersson tog VM-brons i skimons vertikal på torsdagen. Fransyskan Axelle Gachet-Mollaret vann guldet och Victoria Kreuzer knep silvret.

Efter tisdagens struliga sprinttävling där Tove Alexandersson kom på fjärde plats, tekniska problem till trots, var det på torsdagen dags för vertikalen. Borlängestjärnan kom på tredje plats efter en hård utmaning i backen.

Förbundskaptenen Rémi Français är nöjd med dagens insats.

– En stark prestation med två lopp i benen. Hon hängde med bra i början, men Axelle och Vicky var i årets form just i dag, säger han.

Vertikal är ett lopp med enbart uppförsåkning där snabbast upp vinner. VM-loppet i backen i Arinsal, Andorra, innebar en stigning om 720 höjdmeter rakt upp. Målet låg på 2300 meters höjd.

Tove Alexandersson startade offensivt och bröt sig direkt loss tillsammans med franska Axelle Gachet-Mollaret. Duon hängde ihop under loppets första tredjedel, men när fransyskan ryckte var det tydligt att Tove Alexandersson tappade. Innan hon fullständigt utpumpad slet sig i mål passerades hon av schweiziska Victoria Kreuzer, den vertikala specialisten, som tog dagens silver.

Även Fanny Borgström och Johanna Åström representerade svenska landslaget i vertikalen i Andorra. Fanny kom på 12:e plats och Johanna slutade på 16:e. Rémi Français kommenterar:

– Fin prestation av Fanny också! Hon kämpade hårt i slutet för att nå tiondeplatsen och var inte så långt efter topp 5 till 10. Johanna kände sig inte bra i dag, benen sa ifrån redan vid starten, säger han.

Bronset är Tove Alexanderssons första mästerskapsmedalj i skimo. Senast Sverige tog en medalj i VM var 2017 genom Emelie Forsberg.

Nu väntar en välbehövlig vilodag innan VM-veckans höjdpunkt, det individuella loppet, avgörs på lördag.