Tove Alexandersson gör succé i världscupen i skimo

Årets kvinnliga idrottare, Jerringpriset, bragdguldet. Tove Alexandersson, känd från orientering, är prisad. I sin ”nya” sport skimo skidar hon mot seger i den totala världscupen. ”Vad hände precis? Två segrar på två dagar”, kommenterar Tove förra helgens succé.

Tove Alexandersson går mot seger i den totala världscupen. Sporten heter skimo och är en blandning mellan alpin skidåkning och klättring – skälet till att landslaget hör hemma i SKF. Foto: Instagram, @tovealexandersson/ISMF

Superlativen haglar på Instagram.

”Blir så himla imponerad av dig alltså! Vilken idrottare du är!”. ”Du är ett föredöme”. ”Fantastisk, imponerande och cool”.

Så fortsätter det. Varma omdömen i varenda scroll.

Hon hyllas med rätta, skimo- och orienteringsstjärnan Tove Alexandersson som även har nått stora framgångar i skidorientering och skyrunning. Hon är atlet i två landslag och går just nu från klarhet till klarhet i världscupen i skimo, eller skidalpinism som det ibland kallas.

I senaste omgången tog hon sin första vinst efter att ha radat upp ett antal andra- och tredjeplaceringar. Inför VM i Andorra i mars leder Tove den totala världscupen.

– Jag är väldigt nöjd med säsongen hitintills. Jag har kunnat träna på bra och känt mig i bra slag på tävlingarna och det har varit väldigt kul att tävla, säger hon.

Det är nu ett par år sedan 2019. Då tog hon flera VM-guld i orientering, utsågs till årets kvinnliga idrottare och vann både bragdguldet och Jerringpriset (!). Något år därefter, förra vintern, valde Tove Alexandersson att satsa på skimo. De riktigt stora framgångarna har dock väntat till nu. Redan inför säsongen såg det ljust ut: Borlängefödda Tove slog herrarna i militärlandslaget under försäsongsträningen.

Hon berättar om uppladdningen för det som nu sker:

– Vi hade ett väldigt bra försäsongsläger i Saas-Fee i början av vintern som gav en bra grund inför resten av säsongen, säger Tove Alexandersson.


Efter årets skimosäsong väntar försäsong med orienteringslandslaget. Att ha dubbla elitkarriärer är inget som skrämmer Tove Alexandersson.

– Jag har alltid haft dubbla säsonger och det är ett upplägg som jag gillar och utvecklas av, säger hon.

Förutom Tove har Fanny Borgström och Johanna Åström representerat Sverige i världscupen i skimo i år. Tyvärr tvingades Johanna Åström avbryta på grund av sjukdom, men i VM i början av mars är hon tillbaka.

Fanny Borgström inte presterat som önskat under världscupen, men inte heller hon har gett upp. Så här skriver Fanny själv på Instagram:

– It’s a tight game! VM är runt hörnet, så det är dags att vässa formen.

Skimolandslaget 2021. Förutom Tove Alexandersson, Fanny Borgström och Johanna Åström ingår Ida Nilsson och Emelie Forsberg i landslaget. Ida rehabiliterar en skada och Emelie är föräldraledig.
Foto: Instagram, @tovealexandersson

Landslaget finns på Instagram via ett antal olika konton. Dels har vi det officiella kontot: @teamswedenskimo, dels har atleterna egna konton. Följ dem gärna!

Tove Alexandersson: @tovealexandersson
Johanna Åström: @johannaaastrom
Fanny Borgström: @fannybor
Emelie Forsberg: @tinaemelie
Ida Nilsson: @idanilssi


FAKTA: Det här är skimo

Skimo är tävlingsvarianten av topptur och ingår som en av många sorters klättring i Svenska Klätterförbundet.

Skimo är en korsning mellan längdskidåkning och alpin skidåkning. Åkarna tar sig uppför genom att sätta stighudar under skidorna och lösgöra hälarna. Nedför kör de främst klassisk skidåkning. I vissa fall är det så brant att skidorna måste bäras på ryggen och ibland måste stegjärn fästas på pjäxorna. Enklare klättring kan krävas.

Det finns olika typer av tävlingar: dels kortare, som världscupens olika tävlingar, dels långlopp som pågår flera dagar. På vår sida om tävlingsgrenar kan du läsa mer om sprint, vertikal, lag, stafett och individuell distans.